Nieuws Actueel

Verkoper Mein Kampf gaat vrijuit

Van onze redactie 21 november 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete geëist van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank is het met justitie eens dat het omstreden boek van Adolf Hitler nog steeds uitlatingen bevat die beledigend zijn voor Joden en dat het aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. De verkoop van Mein Kampf blijft daarmee verboden in Nederland.

Achterhaald De galeriehouder Michiel van Eyck (52) en zijn advocaat Gerard Spong vinden het verbod achterhaald. Op internet kan iedereen het kopen of downloaden en in veel andere landen is Mein Kampf vrij verkrijgbaar. Ook zei Van Eyck dat alleen historici en verzamelaars het boek kochten.

In het licht van deze ,,maatschappelijke ontwikkelingen'' vindt de rechtbank een veroordeling te ver gaan. ,,Een veroordeling is niet noodzakelijk ter bescherming van (vooral) Joden tegen discriminatie, belediging en aanzetting tot haat.'' Er kunnen volgens de rechter in een ander geval wel omstandigheden denkbaar zijn dat een straf op zijn plaats is.

De uitspraak lijkt veel op de vorige veroordeling, in 1999. Een man die op een boekenmarkt exemplaren van Mein Kampf aanbood, ging toen ook vrijuit omdat hij er ,,geen kwade bedoelingen'' mee had.