Nieuws Actueel

'Verlaging huur nodig om leegstand tegen te gaan'

Meer dan de helft van de winkeliers vindt dat er te veel leegstand is in het centrum van Alphen en ziet een verlaging van de huur als dé oplossing om leegstand in Alphen tegen te gaan. De vereniging Commercieel Vastgoed Centrum Alphen ziet de hoge huurprijzen slechts als een deel van het probleem, meldt het AD.

Martijn Rip en Jan Belt 14 maart 2016

Leegstand Alphen

Van de meer dan 100 ondernemers die de AD Stadshart Enquête invulden, vinden er 16 dat het wel meevalt met de leegstand. De meerderheid is minder positief. Daarvan zien er 55 een verlaging van de huur als beste oplossing om de leegstand tegen te gaan.

Prijzig"Het is altijd jammer als er panden leegstaan", reageert een winkelier uit de Raadhuisstraat. "De huren zouden een stuk omlaag moeten. Alphen is in verhouding tot grote steden best prijzig." Een collega uit de Julianastraat zou het liefst de huurprijzen aanpassen aan de omzetten. Zijn die laag, dan zou de huur tijdelijk ook even wat lager moeten zijn.

Volgens Gerard Gesman, voorzitter van de vereniging Commercieel Vastgoed Centrum Alphen, zijn de huren onderdeel van het totale plaatje voor het centrum. "Veel eigenaren zijn wel bereid om over de huurprijs te praten. En je ziet dat nieuwe winkels voor minder worden verhuurd."

Gesman wil het centrum van Alphen levendiger maken om leegstand te voorkomen. "Daarom gaan we met elkaar in overleg over onder meer de parkeertarieven, gratis wifi in het centrum en over het bevorderen van wonen boven winkels."

5 procentWethouder Gerard van As (stadshart, Nieuw Elan) vindt de leegstand bovendien wel meevallen. "We zitten in het stadshart op ongeveer 5 procent, ik vind dat Alphen daarmee niet mag klagen. Ik ben ook niet negatief over het aanpakken van de huidige leegstand."

"Ik snap dat lagere huur vaak wordt genoemd als middel om leegstand aan te pakken of te voorkomen. Dit hebben we ook indringend besproken in de Stichting Centrummanagement, waarin alle winkeliers en ook de vastgoedeigenaren vertegenwoordigd zijn. Overal waar de contracten aflopen, zie je dat de huur naar beneden wordt bijgesteld."