Nieuws Actueel

Verleden blijft BAM achtervolgen

Lotte Grimberg 6 november 2014

BAM blijft last hebben van zwakke marges bij opdrachten uit het verleden en van een onderdekking van de algemene kosten in Nederland. Dat blijkt uit het handelsbericht die het grootste beursgenoteerde bouwbedrijf van Nederland donderdag uit de doeken deed.

ResultaatBAM presenteerde een gecorrigeerd resultaat voor belastingen over de eerste 9 maanden van dit jaar van 15 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 24,2 miljoen euro. Volgens bestuursvoorzitter Rob van Wingerden toont het resultaat een gemengd beeld. "De negatieve resultaten in de sectoren Bouw & Techniek en Infra worden gecompenseerd door de sectoren Vastgoed en Publiek-Private Samenwerking (PPS)".

AfschrijvingenDe topman bevestigde de verwachting dat het resultaat voor belastingen, afschrijvingen en herstructureringskosten dit jaar uitkomt op circa 20 miljoen euro.De herstructureringskosten bedragen dit jaar tot nu toe 10,6 miljoen euro. Deze post zal in het vierde kwartaal en volgend jaar verder oplopen.

KlussenBij Bouw & Techniek daalde de omzet uit de Nederlandse activiteiten, vooral in de woningbouw. Het verlies in Nederland heeft volgens BAM betrekking op een aantal opdrachten die zijn aangenomen onder "zeer moeilijke marktomstandigheden''. Bovendien leverden de klussen onvoldoende op om de kosten van de uitvoer te dekken. Bij het Britse deel van de sector daalde de omzet ook, terwijl de inkomsten in België stegen.

OmzetgroeiDe omzet bij Infra was stabiel ondanks regionale verschillen. De voornaamste omzetgroei werd gerealiseerd in het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate in Ierland, terwijl in België en buiten Europa sprake was van een daling.

Op te krikkenBAM slaagde er na een lange periode in om bij het onderdeel Vastgoed het aantal verkochte huizen die het bedrijf zelf ontwikkelde flink op te krikken. De toename, van 910 stuks naar 1424, werd gerealiseerd in en rond de grote steden. "De regionale vastgoedmarkten staan nog steeds onder druk.''