Nieuws Actueel

Verliesreeks Wall Street houdt aan

Van onze redactie 24 juli 2015

Image 5107185

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de min op 17.591 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1 procent naar 2082 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 1 procent in, tot 5095 punten.

Vrijdagochtend vroeg bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand opnieuw is gekrompen. Daarnaast wees een eerste schatting op een onverwacht sterke daling van de huizenverkoop in de Verenigde Staten in juni.

Amazon

Amazon won 11 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de onverwachte winst die het internetbedrijf in het tweede kwartaal in de boeken wist te zetten. Dankzij de koerswinst ging Amazon Wal-Mart voorbij als het winkelbedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld.

Creditcardmaatschappij Visa kreeg er bijna 5 procent bij. Het bedrijf gaf vrijdag aan te praten over een mogelijke hereniging met Visa Europe. Het Europese onderdeel werd in 2007 afgesplitst van Visa en is eigendom van een groep van zo'n 3000 Europese banken. Die kunnen bij voldoende animo Visa dwingen het bedrijf te kopen.

Biogen

Biogen zag mer dan een vijfde van zijn beurswaarde verdampen en hoorde daarmee bij de grootste verliezers van de dag. Het biotechnologiebedrijf schroefde zijn winstverwachting voor 2015 terug en trok daarmee ook aandelen van branchegenoten omlaag.

De kwartaalresultaten van Starbucks werden ontvangen met een koerswinst van 1,4 procent. De koffieketen trok meer klanten naar zijn koffiebarren dan een jaar eerder en voerde daarmee zijn omzet en winst op.

Olieprijs omlaag

De olieprijs ging voor de derde achtereenvolgende dag omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 48 dollar en leverde daarmee deze week zo'n 5 procent in. Oliemaatschappij Chevron stond in de onderste regionen van de Dow Jones met een verlies van 2,5 procent.

De euro was vrijdagavond 1,0980 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.