Nieuws Actueel

AEX in de plus

Van onze redactie 4 juni 2015

Image 4974941

Twee uur voor het slot stond de AEX-index 0,3 procent lager op 486,14 punten en daalde de MidKap 0,8 procent tot 744,76 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,5 en 0,9 procent in.

De Griekse premier Alexis Tsipras wees woensdagavond voorstellen van Europese politici en het IMF, bedoeld om Griekenland in aanmerking te laten komen voor meer steun, af. Ondertussen komt de bodem van de Griekse schatkist steeds naderbij, terwijl er tal van betalingen op de rol staan in de komende weken.

Tempo Marktkenners wezen er op dat de stijgende obligatierentes een negatief effect hebben op de aandelenkoersen. ,,Iedereen weet dat de rentes op den duur weer gaan stijgen, maar het gaat nu wel in een flink tempo. Ook wordt de euro weer duurder ten opzichte van de Amerikaanse dollar, en dat is slecht voor de Europese bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten", zei een van hen.

Op de obligatiemarkt steeg de rente op de toonaangevende Duitse tienjarige staatslening tot het hoogste niveau in acht maanden. Eerder dit jaar verdampten de rentes op staatsleningen nog bijna volledig, mede door de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). ECB-president Mario Draghi liet woensdag echter weten dat de koersschommelingen op de obligatiemarkt waarschijnlijk zullen aanhouden.

ArcelorMittal Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 2,2 procent. Telecombedrijf KPN voerde de index aan met een winst van 3,8 procent na overnameberichten in de telecomsector.

Deutsche Telekom won ruim 3 procent in Frankfurt. De Amerikaanse aanbieder van satelliettelevisie Dish Network is volgens zakenkrant The Wall Street Journal in gesprek met de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom, T-Mobile US, over een mogelijke fusie.

Syngenta In Zürich won Syngenta 2,7 procent, na mediaberichten dat het Duitse chemieconcern BASF (min 0,9 procent) zich wil mengen in de overnamestrijd rond het Zwitserse voedingsbedrijf.

De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1267 dollar op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 48,62 dollar, Brentolie daalde ook 1,7 procent in prijs, tot 62,76 dollar per vat.