Nieuws Actueel

Verliezen Europese beurzen houden aan

Van onze redactie 1 december 2014

Vlak na de negatieve opening op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 0,6 procent in de min op 423,29 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 631,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,4 tot 0,9 procent in.

De olieprijzen ging flink omhoog, nadat ze eerder op de dag nog tot 3 procent in de min noteerden. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg bijna 2 procent tot 67,37 dollar, terwijl Brentolie met 71,29 dollar per vat 1,7 procent duurder werd.

Randstad

De aandelen van olieconcerns Shell, Total en BP wisten aanvankelijke verliezen in respectievelijk Amsterdam, Parijs en Londen enigszins goed te maken, tot nagenoeg vlakke standen. De aan de oliesector gerelateerde bedrijven SBM Offshore en Fugro sloten de rij in de AEX met verliezen van 3,1 en 1,8 procent.

De AEX werd aangevoerd door uitzender Randstad, die 1,2 procent aan beurswaarde won. Koeriersbedrijf TNT volgde met een plus van 0,8 procent. Volgens De Telegraaf ligt de pakketvervoerder onder vuur van aandeelhouders. Zij zouden het hebben voorzien op onder anderen president-commissaris Antony Burgmans.

Altice

Altice won ruim 7 procent. Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern voert exclusieve gesprekken met het Braziliaanse Oi om de Portugese onderdelen van telecombedrijf PT Portugal over te nemen voor 7,4 miljard euro.

In Frankfurt klom E.ON bijna 5 procent. Het Duitse energiebedrijf wil oude technologieën om elektriciteit op te wekken onderbrengen in een zelfstandig bedrijf dat in 2016 een eigen beursnotering moet krijgen.

De euro was 1,2490 dollar waard, tegen 1,2441 dollar bij het slot van de aandelenmarkten in Europa op vrijdag.