Nieuws Actueel

Verliezen op Europese beurzen

Van onze redactie 5 juni 2015

Image 4978117

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 1,2 procent lager op 479,25 punten. De MidKap verloor 2,1 procent tot 726,29 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten 0,8 tot 1,5 procent.

De hoofdindex in Athene leverde 4,2 procent in. Griekenland heeft een verzoek ingediend bij het IMF om de vier betalingen die deze maand op de rol staan te mogen bundelen. Het totaalbedrag van circa 1,6 miljard euro moet nu op 30 juni worden betaald. Ook dreigt Griekenland met nieuwe verkiezingen als de internationale geldschieters hun eisen niet matigen.

ING Grootste daler in de AEX was ING met een min van 2,6 procent. Bierbrouwer Heineken stond op een verlies van ruim 2 procent, na een adviesverlaging door SNS. Alleen olieconcern Shell en tankopslagbedrijf Vopak wisten het hoofd boven water te houden in de AEX met kleine winsten.

In Londen zakte Vodafone 2 procent. Het Britse telecomconcern bevestigde gesprekken te voeren met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke ruil van activiteiten. Over een volledige fusie, waar beleggers op hadden gespeculeerd, wordt volgens Vodafone niet gesproken.

Olie Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 57,14 dollar. De prijs van Brent daalde 1,4 procent tot 61,19 dollar per vat. De oliemarkten verwerkten het besluit van oliekartel OPEC om het productieplafond onveranderd te houden op 30 miljoen vaten per dag. Dat besluit was algemeen verwacht door oliehandelaren en analisten.

De euro was 1,1067 dollar waard, tegen 1,1262 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.