Nieuws Actueel

AEX blijft in de min

Van onze redactie 6 augustus 2015

Image 5135544

Vlak na de negatieve opening van de handel op Wall Street stond de AEX-index 0,4 procent in de min op 501,51 punten. De MidKap zakte 0,7 procent naar 719,04 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt stonden 0,2 procent in de min. In Parijs stond een plusje van 0,1 procent op de borden.

OCI voerde de AEX aan met een plus van 6 procent. Het bedrijf fuseert zijn Amerikaanse en Europese activiteiten met die van de grotere Amerikaanse branchegenoot CF Industries. OCI, dat activiteiten in Egypte, Algerije en Nederland houdt, krijgt vervolgens een belang van bijna 28 procent in het nieuw te vormen fusiebedrijf. Dat gaat CF heten en krijgt een beursnotering in New York.

Imtech

In de MidKap bungelde Imtech onderaan met een verlies van bijna 40 procent. Het noodlijdende bedrijf heeft nog altijd geen akkoord bereikt over extra financiering. Het aandeel raakte woensdag al ruim 29 procent aan beurswaarde kwijt, nadat de gesprekken over meer financiële ruimte voor de Duitse tak niets hadden opgeleverd.

Fugro raakte ruim 9 procent kwijt. De bodemonderzoeker leed in het eerste halfjaar een verlies en gaat verder snijden in het personeelsbestand. SBM Offshore leverde na een positief begin van de handelsdag 1 procent in. De maritiem dienstverlener boekte in de eerste jaarhelft weer winst en schroefde de omzetverwachting op.

Deutsche Post

In Frankfurt zakte Deutsche Post ruim 3 procent. Het Duitse postbedrijf werd in het afgelopen kwartaal geraakt door een staking van postbezorgers en verlaagde zijn winstverwachting. Herverzekeraar Munich Re won 2,5 procent na een verhoging van de vooruitzichten.

De euro was 1,0905 dollar waard, tegen 1,0874 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 44,57 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper en kostte 49,38 dollar per vat.