Nieuws Actueel

Rentezorgen zetten Wall Street op verlies

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 4796911

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de min op 17.876 punten. De brede S&P 500 daalde 1,2 procent naar 2075 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 4935 punten 1 procent onder de slotstand van donderdag.

Voorbeurs bleek dat er vorige maand aanzienlijk meer banen zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht. Daarbij liep ook de werkloosheid sneller terug dan voorspeld. Die vooruitgang kan de Federal Reserve (Fed) ertoe zetten de rente te verhogen. De Fed heeft de laatste tijd herhaaldelijk aangegeven de timing van dit besluit af te laten hangen van het herstel van de economie.

Alles in het rood Alle 30 fondsen in de Dow Jones stonden in het rood. Chemieconcern DuPont hield de schade nog het meest beperkt, met een min van 0,4 procent. Farmaceut Johnson & Johnson sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Apple stond 0,4 procent in de plus. Het bedrijf achter de iPhone en de iPad wordt op 18 maart opgenomen in de Dow Jones en neemt dan de plaats in van telecombedrijf AT&T (min 1,5 procent).

Negatieve sfeer Foot Locker onttrok zich ook aan de negatieve sfeer op Wall Street. De sportschoenenwinkelketen werd 4,5 procent meer waard, dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Bank of America won bijna 2 procent. De bank kwam als beste uit de stresstest van de Fed.

Druk op de euro Het vooruitzicht op de hogere rente in de VS zette vrijdag verder druk op de euro, die aan het begin van de avond zakte naar 1,0850 dollar. De Europese munt was in augustus 2003 voor het laatst zo weinig waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond bijna 3 procent in de min op 49,40 dollar.