Nieuws Actueel

Vermaarde wiskundige John Nash overleden

Bram de Vrind 25 mei 2015

John nash 335

De wereldberoemde wiskundige John Nash is zaterdag op 86-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vrouw was hij het slachtoffer van een verkeersongeluk, zo meldde de politie van New Jersey zondag.

Nash ontving in 1994 samen met twee collega's de Nobelprijs voor de economie. Zijn leven werd verfilmd in 'A Beautiful Mind', die in 2002 bij de Oscaruitreiking werd uitgeroepen tot beste film van het jaar. De rol van Nash werd daarin gespeeld door Russell Crowe.

Nash werd beroemd met het zogeheten Nash-evenwicht, een inzicht dat een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van speltheorie. Het evenwicht beschrijft de situatie waarin het voor alle partijen in een spel, of een conflict, het best is om vast te houden aan de gekozen strategie, zolang de ander dat ook doet.

De wiskundige worstelde een groot deel van zijn leven met schizofrenie, een ziekte die zich openbaarde toen hij de dertig net was gepasseerd. Nash kwam de ziekte in de loop van de jaren tachtig redelijk te boven, maar had een groot deel van zijn productieve jaren tegen die tijd verloren zien gaan.