Nieuws Actueel

Vermissing maakte test Amber Alert overbodig

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4813315

De politie vond de verdwijning van een 9-jarige jongen uit Utrecht zorgwekkend genoeg om het landelijke systeem in te zetten. Het systeem werkte uitstekend, constateert oprichter van Amber Alert Frank Hoen tevreden, en hoefde niet meer getest te worden.

Miljoen sms'jes Het landelijke Amber Alert wordt gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar gebruikt. In de woorden van de organisatie erachter verandert het hele land dan ´in één grote opsporingsposter': het bericht over de vermissing wordt verspreid via websites, sociale media, apps, e-mail, borden langs de snelweg en bijna een miljoen sms'jes.

Overigens kregen in de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.00 uur 'slechts' 180.000 mensen een sms. Alleen mensen die ervoor hebben gekozen, ontvangen 's nachts Amber Alerts. In de ochtend volgden nog ongeveer 800.000 sms-berichten. "We verstuurden er 1140 per seconde, vrijwel het hele sms-verkeer bestond op dat moment uit het Amber Alert'', zegt Hoen.

Veel technologie Als het systeem een half jaar niet is gebruikt wordt het getest, aldus Hoen. "Dat blijven we ook doen, want er komt heel wat technologie bij kijken.'' Het vermiste jongetje van woensdag, de 9-jarige Issa Sessay, bleek overigens bij een vriendje te hebben geslapen zonder zijn ouders daarvan op de hoogte te stellen.