Nieuws Actueel

'Vermiste Boeing mogelijk geland'

Rik Nizet 13 maart 2014

Het kan heel erg lang duren voordat er iets wordt teruggevonden van de vermiste Maleisische Boeing-777, het is zoeken naar een speldenknop op een voetbalveld. Maar in theorie is het mogelijk dat het toestel nog bestaat, maar dat moet dan wel heel erg goed zijn voorbereid door een kaper die deskundig is op het gebied van vliegen en radars.Lees ook:Wanneer komt papa op Skype?Sprankje hoop vervlogenOpgelost in het grote nietsBoeing 777 spoorloos verdwenenBoeing 777 zond geen noodsignaal uit

Dat zegt Joris Melkert van de afdeling Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit in Delft over de groeiende onduidelijkheid over het lot van vlucht MH370. Die verdween zaterdag op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Melkert herinnerde eraan dat van de Air France-Airbus A330 die 1 juni 2009 op weg van Rio de Janeiro naar Parijs boven de Atlantische Oceaan verdween, uiteindelijk in 2011 vrijwel alles was teruggevonden. Wel waren er toen meer gegevens over de vlucht beschikbaar toen het zoeken begon, aldus Melkert. Maar nu tasten luchtvaartautoriteiten volkomen in het duister.

TransponderDe transponder van het vliegtuig is ten noorden van het Maleisische schiereiland Malakka uitgegaan. Dat kan volgens Melkert door een ongeluk of een explosie of gewoon door het apparaat uit te zetten. Dat kan ook een kaper doen.

Amerikaanse media meldden dat onderzoekers het voor mogelijk houden dat het toestel nog zeker 4 uur in westelijke richting heeft gevlogen na de verdwijning boven Malakka. Dat zouden automatische signalen van de motoren aangeven. SlalommendThe Wall Street Journal schreef dat in veiligheidskringen in de VS wordt geopperd dat "de piloot of iemand anders het vliegtuig naar een onbekende bestemming heeft geleid''. Zo wordt onderzocht "of het vliegtuig is weggeleid met de bedoeling het later voor een ander doel te gebruiken''. Volgens Melkert is dat in theorie mogelijk, "maar de dader moet dan wel heel erg goed zijn voorbereid. Hij moet goed kunnen vliegen en precies weten hoe je al slalommend ontdekking door radarssystemen op de kusten voorkomt''.

WindDe Boeing 777-200ER behoort tot de vliegtuigen die zonder bij te tanken erg ver kunnen vliegen. In dit geval zou het toestel afgaande op de wind en de meegenomen brandstof tot bij het Arabisch schiereiland kunnen komen, een afstand van ongeveer 5000 kilometer.