Nieuws Actueel

Veroordeelde psychiater deels geschrapt

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4816994

Psychiater Wilbert van R. uit Nijmegen is in 2012 veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een jaar voorwaardelijke celstraf voor bezit van meer dan 60.000 kinderpornografische afbeeldingen. Hij zat zijn straf uit en solliciteerde daarna bij zorginstelling De Hoop in Dordrecht. Recentelijk legde hij zijn functie neer nadat zijn zaak tot onder meer Kamervragen leidde.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vroeg het tuchtcollege de psychiater deels uit het register te schrappen, zodat hij nooit meer zorg kan verlenen aan minderjarigen en slachtoffers van seksueel misbruik.

Seksueel misbruik Een verbod tot verlenen van hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik is in de praktijk niet haalbaar, aldus het tuchtcollege. Vandaar dat dit deel van het verzoek niet wordt ingewilligd. De beklaagde heeft zelf al aangegeven dat hij niet zal werken met patiënten die met seksueel misbruik te maken hadden.

Hoewel de kans dat de psychiater opnieuw over de schreef gaat als laag wordt ingeschat, vindt het college een maatregel op zijn plaats. Dit omdat toekomstige patiënten vertrouwen in hem moeten hebben.