Nieuws Actueel

Verpleegkundigen worden onderbetaald

Caroline Spilt 12 juni 2015

Verpleger ziekenhuis salaris rechtbank uitspraak middelgroot

Begin juni heeft de rechtbank van Den Haag de uitspraak gedaan dat het HagaZiekenhuis Den Haag een verpleegkundige ORT tijdens verlof moet uitbetalen en wel met terugwerkende kracht van 5 jaar.

In een uitspraak van het Europese Hof van Justitie is bepaald dat een gemiddelde onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens vakantie en verlof betaald dient te worden aan de werknemer. Een en ander ligt in de redenering dat ORT als onderdeel van het salaris dient te worden gezien. Tijdens vakantie en verlof krijgt de werknemer gewoon salaris betaald; in de visie van het Hof hoort ORT daar ook bij.

Verlof uitbetalenOm bevestigd te krijgen dat de visie van het Europese Hof van toepassing is op de Nederlandse situatie, is NU'91 met een lid werkzaam in het HagaZiekenhuis een rechtszaak tegen dit ziekenhuis gestart; de Raad van Bestuur van het HagaZiekenhuis had een verzoek tot uitbetaling van ORT tijdens verlof afgewezen. Op dinsdag 2 juni jl. heeft de rechtbank van Den Haag uitspraak gedaan en NU'91 in het gelijk gesteld. Het ziekenhuis moet werknemers ORT tijdens verlof uitbetalen, met terugwerkende kracht van 5 jaar.

Goed nieuwsDeze uitspraak is goed nieuws voor alle verpleegkundigen en verzorgenden die in onregelmatige diensten werken en daarvoor op regelmatige basis ORT ontvangen. Het recht op ORT tijdens vakantie en verlof moet in eerste instantie door de werknemer zelf verzilverd worden. In diverse cao's is inmiddels afgesproken dat ORT tijdens vakantie en verlof wordt betaald. De uitspraak van het Europese Hof en de uitspraak van de rechtbank Den Haag maken duidelijk dat er over het verleden ook ORT tijdens vakantie- en verlofuren betaald dient te worden, daarbij gaat het maximaal over de afgelopen 5 jaar.

Leden ondersteunenNU'91 gaat haar leden ondersteunen om eventuele ORT met terugwerkende kracht aan te vragen.