Nieuws Actueel

'Verplicht ZZP-pensioen beetje gek'

Jeroen Jansen 10 januari 2014

Een verplichte basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid die zzp’ers en werknemers dezelfde bescherming biedt, heeft zeker voordelen. Maar een verplicht pensioen voor zzp’ers is een stap te ver. Dat stelt Charles Verhoef, voorzitter van de vakorganisatie Zelfstandigen Bouw.

Hij reageert daarmee op een pleidooi van Maarten Camps, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. Die stelde vrijdag dat moet worden nagedacht over een basisvoorziening "voor arbeidsongeschiktheid en pensioen waarin de werkende centraal staat''. De overheid zou hiervoor het initiatief moeten nemen, vindt Camps.

Buiten de bootVerhoef is voorstander van zo'n regeling voor arbeidsongeschiktheid, omdat het veel zzp'ers volgens hem nu niet lukt om zich daarvoor te verzekeren. Maar het pensioen wil hij buiten de voorziening houden.

Vrijwillig"Het is een beetje vreemd dat Camps nu pleit voor een verplicht pensioen voor zzp’ers, net nu overeenstemming is bereikt over een vrijwillig pensioen voor zelfstandigen'', zegt Verhoef. Een vrijwillig pensioen past volgens de voorman van zzp'ers in de bouw beter bij zelfstandig ondernemers die met eigen risico een bedrijf runnen.

StijgingIn het traditionele nieuwjaarsartikel in het economenblad ESB benadrukte Camps onder meer dat het aantal zzp'ers de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 25.000 per jaar is toegenomen en die stijging zet naar verwachting door. Daarom moet minder vanuit de bestaande verhouding werkgever-werknemer worden gekeken naar afspraken over pensioen en arbeidsongeschiktheid, vindt hij.

KeuzevrijheidVoor de genoemde basisvoorziening is volgens hem een omslag in denken nodig. "De arbeidsmarkt van de toekomst vereist een stelsel dat mobiliteit niet belemmert, maar bevordert en waarin ruimte is voor enige keuzevrijheid. Dat betekent ook dat de bestaande niveaus van collectiviteit, solidariteit en risicodeling ter discussie kunnen komen te staan'', aldus de topambtenaar.