Nieuws Actueel

Verse asperges op het kerstmenu

Wim van den Broek | Foto: Gerard van Offeren 28 december 2015

Gilbert Sweep Gerardvan Offeren hetfotobureau

Bij een wandeling langs zijn landerijen kon aspergekweker Gilbert Sweep uit Etten-Leur zijn ogen niet geloven.Op zijn jongste perceel staken op tweede kerstdag de eerste asperges al de kop op. Sweep haalde gelijk zijn 82-jarige vader Jan erbij. "Ook die had dat nog nooit meegemaakt", vertelt hij in BN/DeStem. "Bizar. Ik kon zo de eerste kilo steken en het nog aan de kerstmaaltijd serveren ook. Ze smaken gewoon als asperges uit het voorjaar. Niks mis mee." De natuur is van slag, dat blijkt dus ook in de aspergecultuur. De eigenaar van aspergeboerderij De Santspuy gelooft dat de echte winters heus wel terugkeren. "Maar de seizoenen schuiven op. December wordt warmer, maar in maart, april kan het nog goed koud zijn." Zo beleeft Sweep een tweede aspergeoogst in hetzelfde jaar. In april kwam de groente door het frisse voorjaar twee weken later. Nu haalt hij het witte goud ruim drie maanden te vroeg uit de volle grond. Hoe uniek ook, deze eerste asperges baren de kweker wel zorgen. "Komt er nu een vorstperiode, dan gaan deze planten verloren. En nu al steken is eigenlijk van de zotte." Sweep kweekt het vroege ras cumulus, door het Brabantse Asperge Genootschap uitgeroepen tot de lekkerste asperge: mals en sappig. De tuinder is nog niet van plan zijn uitermate prille asperges te verhandelen. "Ik zou niet weten tegen welke prijs."