Nieuws Actueel

Verslavingsarts: grens aan trend om thuis af te kicken

Van onze redactie 3 december 2014

Dit zegt verslavingsarts Rama Kamal van Novadic-Kentron, een Brabantse instelling voor verslavingszorg. "Ghb-gebruikers melden zich bij de verslavingszorg, kunnen niet meteen komen omdat er geen bed vrij is en proberen zelf te stoppen. Ik ken genoeg casussen dat vervolgens de huisarts naar hun huis moet vanwege medische problemen."

Ook belanden ghb-patiënten voor spoedopnames in het ziekenhuis die 'niet zomaar kunnen worden overgeheveld naar de verslavingszorg', aldus Kamal. Ook dan komen ze thuis te zitten, zonder toezicht of begeleiding. De trend van de laatste jaren is dat mensen zoveel mogelijk thuis afkicken van hun drugs- of alcoholverslaving. Daardoor is het aantal bedden in de verslavingszorg verminderd. Thuis behandelen is goedkoper en volgens verslavingsdeskundigen ook beter. Wie thuis clean blijft, leert alledaagse verleidingen beter weerstaan dan in een kliniek. Maar Kamal ziet het door de beddenreductie 'geregeld' misgaan.

'Wat is goedkoper?' "Zorgverzekeraars sturen aan op behandeling thuis met intensieve begeleiding, maar niet iedereen kan thuis afkicken. Wat is goedkoper? Dat mensen op de EHBO of intensive care van een ziekenhuis belanden of meteen hierheen kunnen komen? Wat kost het niet als iemand agressief wordt door een delier (ernstige verwardheid) en er agenten bij betrokken raken?"