Nieuws Actueel

Vertrek Samsung kost Delft honderden banen

Van onze redactie 20 augustus 2015

Image 5169875

In de verhuur: een groot bedrijfsgebouw aan de Olaf Palmestraat nummer 10. 'Een echte eyecatcher op een prominente zichtlocatie langs de A13', schrijft adviesbureau CBRE, dat zich toelegt op commercieel vastgoed.

HuurcontractNu nog wordt de 8000 m2 kantoorruimte in het kantorengebied Delftse Hout bevolkt door de pakweg 500 medewerkers van het Nederlandse hoofdkantoor van elektronicagigant Samsung. Maar dat duurt niet lang meer, stelt manager Roel Lamb van de Haagse CBRE-vestiging. ,,Het huurcontract van Samsung loopt in april of mei volgend jaar af,'' vertelt hij. In opdracht van vastgoedbelegger Annexum, dat eigenaar is van het opvallende oranje kantoorgebouw, zoekt CBRE naar nieuwe huurders. ,,Samsung vertrekt uit deze regio. En dat vind ik als Hagenaar en streekgenoot ongelooflijk jammer,'' zegt Lamb, die ook lid is van Platform Den Haag Zakenstad.

Vertrek uit DelftNa enig aandringen bevestigt Samsung Nederland het vertrek uit Delft. ,,We gaan naar de regio Amsterdam," zegt een woordvoerder desgevraagd. Waarom Delft heeft afgedaan en wanneer de elektronikagigant precies vertrekt, wil ze niet zeggen. ,,Volgende week horen jullie er meer over,'' belooft de woordvoerder. Wethouder Ferry Förster van Stip (economie) en burgemeester Bas Verkerk zijn al een tijd in gesprek met Samsung. Nu het bedrijf erkent dat het de stad de rug toekeert, wil de Delftse wethouder wel kwijt dat hij het vertrek 'heel erg betreurt'. ,,Het gaat al met al wel om 500 banen.''

TeleurgesteldOok de politiek reageert zwaar teleurgesteld. ,,Je overvalt me. Ik wist van niks,'' zegt VVD-fractievoorzitter Bart Smals. ,,Dat dit voor Delft een groot verlies is, staat buiten kijf.'' Hij is vooral benieuwd naar de redenen van Samsung voor de verhuizing naar de regio Schiphol. ,,Stel dat het de lokale lasten zijn, dan weten we wat ons te doen staat.'' Het CDA vindt het verlies van het elektronicabedrijf vooral 'heel pijnlijk' voor een gemeente die zich afficheert als kennisstad. ,,Dit is na TNO al het tweede grote kennisbedrijf dat weggaat. Bij elkaar verliezen we 1200 banen. Slecht nieuws voor een stad die er financieel al zo slecht voorstaat,'' stelt fractievoorzitter David van Dis.