Nieuws Actueel

Vertrouw de vakman

Lotte Grimberg 1 januari 2015

Vereniging Eigen Huis onderzocht het vertrouwen dat klanten hebben in vakmensen, dienstverleners en andere professionals op de woningmarkt. Om een vergelijking te kunnen maken is ook naar het publieksvertrouwen in een aantal andere beroepsgroepen gevraagd, zoals in huisartsen, verplegers, politiemensen, docenten en politici.

VertrouwenIn de vergelijking tussen 26 beroepsgroepen heeft 77% van de Nederlandse bevolking zeer veel tot veel vertrouwen in verplegers en verpleegsters. Op de tweede en derde plek komen huisartsen (69%) en basisschoolleraren (61%). In vaklieden die in of rond het huis komen zoals elektriciens, cv monteurs, loodgieters timmermannen en hoveniers heeft 46% tot 52% van de Nederlandse bevolking veel vertrouwen. Een stuk lager scoren adviseurs als makelaars (11%), hypotheekadviseurs (8%), bankiers (7%) en verzekeraars (6%). Het vertrouwen in politici is met 6% heel erg laag en is bij woningcorporatiedirecteuren met 3% zelfs bijna helemaal verdwenen.

VakmensenOp de vraag aan de Nederlandse bevolking in welke mate beroepsgroepen in de woningmarkt waar voor hun geld bieden, scoren ook hier vakmensen zoals elektriciens, cv-monteurs, timmermannen, loodgieters, hoveniers en schilders met een score tussen de 43% en 47% het hoogst. Klusjesmannen (37%), glazenwassers (35%), schoorsteenvegers (33%) en aannemers (31%) blijven hierbij achter. Het laagst scoren de notarissen (17%), hypotheekadviseurs (9%) en makelaars (9%).

BeroepsgroepenAls dezelfde vraag wordt gesteld aan mensen die de afgelopen 12 maanden ervaring hebben opgedaan met een of meer beroepsgroepen, wordt het overall beeld positiever. Timmermannen en hoveniers vormen met een score van 63% de kopgroep. Een drietal beroepsgroepen blijft in waardering achter: notarissen (19%), hypotheekadviseurs (16%) en makelaars (13%).

Waar voor mijn geld-vraagOp de 'waar voor mijn geld-vraag' stijgt de waardering ten opzichte van vorig jaar voor hoveniers, cv-monteurs en aannemers. Daarentegen is de waardering voor hypotheekadviseurs en elektriciens afgenomen. De overige beroepsgroepen blijven min of meer gelijk (minder dan 5% verschil).

ReputatieHet onderzoek naar de reputatie van beroepsgroepen is door GFK uitgevoerd in november 2014 door middel van een representatieve steekproef onder 666 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek geeft een overzicht van het vertrouwen in een aantal beroepsgroepen die actief zijn op de woningmarkt en de mate waarin deze groepen volgens leden en de Nederlandse bevolking waar voor hun geld geven. Als referentie is een aantal beroepsgroepen in het onderzoek opgenomen buiten de woningmarkt te maken hebben.