Nieuws Actueel

Vertrouwen Duitse economie gedaald

Lotte Grimberg 12 augustus 2014

De crisis in Oekraïne heeft het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie een flinke knauw gegeven. Het vertrouwen in zowel de huidige situatie als in de ontwikkeling in de komende 6 maanden nam fors af. Ook in de overige eurolanden kelderde het vertrouwen. Dat blijkt uit cijfers die het gerenommeerde onderzoeksbureau ZEW dinsdag bekendmaakte.

MarktkennersDe vertrouwensindex voor de huidige situatie in Duitsland daalde van 61,8 in juli tot 44,3, waar economen in doorsnee rekenden op een stand van 54,0. De beoordeling voor de komende 6 maanden ging van 27,1 vorige maand tot 8,6. Hier rekenden de marktkenners op een stand van 17,0. Volgens ZEW is het de laagste stand sinds juni 2012.

BedrijfslevenZEW vreest dat de economische groei in Duitsland dit jaar lager uitvalt dan gedacht, mede door het uitblijven van een krachtiger herstel in de eurozone. Het onderzoeksbureau wees ook op recente cijfers over de Duitse industriële productie en de orderinstroom, die suggereren dat de investeringsbereidheid in het bedrijfsleven flink is afgenomen.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is de beoordeling voor de komende maanden voor het eerst sinds december 2012 lager dan het langjarige gemiddelde. Volgens Brzeski geven de cijfers van ZEW een "zorgwekkend signaal'' dat het voorlopig gedaan kan zijn met het economische herstel. "Het is duidelijk dat een verdere escalatie van de crisis de economie echt zou schaden.''

HaktOok in de overige eurolanden hakte de situatie in Oekraïne er stevig in. Volgens ZEW daalde de index voor de komende 6 maanden in de eurozone van 48,1 tot 23,7.