Nieuws Actueel

Vertrouwen in hele ministersploeg gedaald

Van onze redactie 9 november 2014

De daling is het sterkst bij premier Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Het rapportcijfer van Rutte liep terug van 5,0 naar 4,4, in het geval van Dijsselbloem van 5,3 naar 4,8. Ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet flink inleveren. Hij stond in augustus al bijna onderaan het lijstje en is nu nog verder gezakt: van 4,4 naar 3,7. Het vertrouwen in minister Stef Blok (Wonen) is het laagst: 3,6 (tegen 3,9 in augustus).

Buma Sybrand Buma krijgt als fractieleider het hoogste rapportcijfer. De CDA-voorman scoort een 4,8. Dat is een tiende hoger dan in augustus. Binnen zijn eigen partij krijgt hij een 7,7. D66-leider Alexander Pechtold gaat er vier tiende op achteruit en krijgt een 4,6. Geert Wilders van de PVV komt niet verder dan een 3,8 maar binnen zijn eigen partij wordt hij gewaardeerd met een 8,0.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de 2 coalitiepartijen fors moeten inleveren. De PvdA zou uitkomen op 12 zetels, waar ze er nu 38 heeft. De VVD zou er 17 kwijtraken en eindigen met 24 zetels.

De PVV zou als winnaar uit de bus komen. De partij van Geert Wilders zou 13 zetels kunnen bijschrijven om uit te komen op 28. Volgens De Hond zou de uitslag leiden tot grote problemen bij het vinden van een meerderheid, zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer.