Nieuws Actueel

Vervoer Regiotaxi Gelderland weer op gang

Van onze redactie 13 februari 2015

Willemsen de Koning stopte deze week met het regiotaxivervoer, omdat het geld op was. De rechtbank in Arnhem droeg het bedrijf op de ritten te hervatten, maar het bedrijf gaf daar geen gehoor aan.

Regiotaxivervoer De vervoerder heeft een slepend financieel conflict met de provincie Gelderland. De voorzieningenrechter bepaalde woensdag dat het bedrijf onmiddellijk weer moest gaan rijden op straffe van een dwangsom van 40.000 euro per dag, maar er was geen geld voor brandstof of salarissen meer. Als er geld uit het goedlopende deel van het bedrijf zou worden gehaald, zou dat deel mogelijk ook omvallen, waardoor nog eens 1100 mensen hun baan verliezen.

Alternatief Door het faillissement van het bedrijf zitten vele honderden Gelderlanders die zijn aangewezen op taxivervoer, al sinds woensdag aan huis gekluisterd. De regiotaxi maakte zo'n 3000 ritten per dag. Voor de dringendste gevallen heeft de provincie Gelderland, aanbesteder van de regiotaxi, noodvervoer geregeld, maar veruit de meeste klanten hebben geen vervoer. Het was vrijdag ook nog onduidelijk wanneer er andere taxibusjes gaan rijden. In een aantal gemeenten, zoals Wageningen en Winterswijk, zijn lokale alternatieven tot stand gekomen.

Spoeddebat ,,Onaanvaardbaar'', aldus de Gelderse fracties van ChristenUnie en PvdA, die voor komende woensdag een spoeddebat met verantwoordelijk bestuurder Conny Bieze (VVD) hebben aangevraagd. De partijen vinden het ook onvoorstelbaar dat de provincie Gelderland geen noodplan voor vervoer van deze reizigers klaar had liggen, aangezien er al een hele tijd ruzie was met Willemsen de Koning. Sommige gemeenten in Gelderland treffen voorlopig zelf een regeling voor taxivervoer op aanvraag, maar dat zal de provincie moeten gaan betalen.

Andere taxibedrijven Vakbonden en provincie zijn bezig om de 376 werkloze chauffeurs onder te brengen bij 3 andere taxibedrijven in Gelderland. Die 3 bedrijven gaan vanaf juli de regiotaxi in de provincie verzorgen. Dat was al eerder afgesproken.