Nieuws Actueel

Verwachtingen Prinsjesdag niet hooggespannen

Van onze redactie 14 september 2015

Image 5238884

45 procent van de ruim 1000 door Raet ondervraagde Nederlanders verwacht dat de maatregelen die aangekondigd worden op Prinsjesdag een negatief effect hebben op hun netto salaris. Mensen die relatief weinig verdienen zijn het meest negatief, terwijl de maatregelen die tot nu toe zijn uitgelekt per saldo weinig gevolgen lijken te hebben voor hun netto-inkomen.

ING hield afgelopen week een online enquête die door tienduizenden mensen werd ingevuld. Ondanks de uitgelekte cijfers verwachtte 37 procent dat een gemiddeld huishouden er in 2016 op achteruit zal gaan. Dit terwijl in de plannen die al naar buiten gekomen zijn, staat dat huishoudens er over de hele linie gemiddeld juist 1,4 procent op vooruit gaan. Werkende huishoudens worden er in doorsnee zelfs zo’n 2,6 procent beter op.

,,Verrassend negatief''

,,Het lijkt erop dat dit nieuws nog niet alle consumenten heeft bereikt, of hen toch onvoldoende zekerheid biedt. 'Eerst zien, dan geloven’, zo lijkt de heersende houding’’, constateerde de bank maandag.

Voor wat betreft banengroei verwachten consumenten ,,geen wonderen'' van aanstaande Prinsjesdag. Ook over de koopkrachtontwikkelingen zijn consumenten ,,verrassend negatief'', aldus ING.