Nieuws Actueel

Verwarring over 'koopzondag' in Almelo

Van onze redactie 14 juli 2015

Almelo Bedrijfspanden Frans Nikkels

Ze gingen uit van een koopzondag en kwamen naar het centrum van de stad om te winkelen. Maar publiek vooral van buiten Almelo kwam bedrogen uit. De meeste zaken waren afgelopen zondag dicht, slechts een handjevol ondernemers had de winkeldeur open.

‘Beetje dom’Er was namelijk geen sprake van een officiële koopzondag in het centrum van Almelo. Terwijl 12 juli wel als koopzondag was aangekondigd op allerlei sites. Ook gemeentelijke parkeermeters gaven op de display aan dat er sprake was van een koopzondag; parkeren was dus niet gratis."De gemeente heeft een beetje dom gedaan", reageert voorzitter Gerrit van Woudenbergh van ondernemersvereniging Centrum Almelo Aktief (CAA). Volgens hem is er sprake van miscommunicatie in het gemeentehuis. "Als ondernemersvereniging hebben we duidelijk aangegeven dat we in juli één koopzondag op de agenda hebben staan. De laatste zondag van de maand; 26 juli."

Mokkende mensen De CAA-voorzitter vertelt dat hij zondagmiddag is gebeld door een horeca-ondernemer. "Hij had allerlei mokkende mensen in zijn zaak zitten, die dachten dat er een koopzondag was."Een vervelend misverstand, stelt Van Woudenbergh. "Wat er is gebeurd betreur ik zeer. Het is verwarrend voor de consument. Niet bepaald klantvriendelijk", diskwalificeert de voorzitter van de middenstandsvereniging. "Gelukkig beschikken we in Almelo over goede horeca, waar teleurgestelde mensen nog terecht konden", voegt Van Woudenbergh toe.

Actie ondernemen Om verwarring in de toekomst te voorkomen, gaat hij actie ondernemen. "Ik ga nog een keer naar de gemeente om duidelijk te maken dat we als ondernemersvereniging één koopzondag per maand organiseren."

Dat zijn er overigens in de maanden maart, april, mei en juni twee per maand geweest. Vandaar mogelijk het misverstand, afgelopen zondag. Daar komt nog bij dat er formeel 26 koopavonden per jaar zijn toegestaan in Almelo. Van Woudenbergh: "Daardoor kunnen winkeliers op eigen initiatief hun zaak veel vaker open doen op zondag. Het is hun eigen keuze. Daar bemoeien we ons als ondernemersvereniging niet mee."

Teveel van het goedeDat neemt niet weg dat Centrum Almelo Aktief na de zomervakantie haar leden raadpleegt over koopavonden. De vergadering is op 31 augustus. De leden worden voorgesteld om ook in de toekomst één koopzondag per maand te houden. "Twee per maand is teveel van het goede in Almelo. Dat is afgelopen voorjaar wel gebleken", zegt de ondernemersvoorzitter. "Het is de bedoeling dat er dan ook allerlei activiteiten worden georganiseerd."

De plek van de koopzondag op de kalender is ook een beslispunt op de ledenvergadering. "De keuze is tussen de tweede of laatste zondag van de maand", aldus Van Woudenbergh. Voorts zijn er plannen om in 2016 ook twee keer op zaterdagavond de winkels voor publiek open te stellen.

Foto: Frans Nikkels