Nieuws Actueel

Verzeker je woning tegen het onstuimige winterweer

Van onze redactie 27 december 2014

Het goede nieuws is dat weerschade aan je woning vaak wordt gedekt door de opstal- of inboedelverzekering, samen woonverzekeringen genaamd. De opstalverzekering dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis.

Vrijwel iedere huizenbezitter heeft zo'n opstalverzekering, want banken stellen deze vaak verplicht om een hypotheek te kunnen afsluiten. En woon je in een appartement, dan is de Vereniging van Eigenaren (VVE) wettelijk verplicht een opstalverzekering af te sluiten.

Inboedelverzekering Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Een inboedelverzekering is bedoeld voor spullen in huis die niet vast zitten. Slaat de bliksem in, dan kan elektrische apparatuur bijvoorbeeld beschadigd raken. Ook schade aan tuinmeubilair valt onder de inboedelverzekering.

Om te voorkomen dat er discussie ontstaat of iets al of niet onder de opstal- of inboedelverzekering valt, is het slim beide woonverzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Schade voorkomen Een woonverzekering keert alleen uit als je genoeg hebt gedaan om de schade te voorkomen. Zit de dakgoot al jaren vol bladeren of laat je gewoon de openslaande deuren naar de tuin openstaan tijdens een hoosbui, dan is de kans groot dat je bij schade niets krijgt uitgekeerd. "Bij een paar loszittende dakpannen die er afgewaaid zijn, zal een verzekeraar niet zo snel moeilijk doen. Maar heb je grove waterschade omdat je regengoot in verregaande staat van ontbinding is, dan is het wel terecht dat de verzekeraar daar een punt van maakt", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

Neem ook tijdens hevige storm, regen of hagel maatregelen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Maar ga nooit op eigen houtje de schade herstellen. Wel is het slim bewijsmateriaal te verzamelen. Maak dus foto's en gooi geen beschadigde spullen weg.

Uitzonderingssituaties Er zijn een paar uitzonderingssituaties, waarbij weerschade niet door iedere verzekeraar wordt vergoed. Zo dekt niet iedere verzekeraar schade door hevige wind, als de windkracht lager is dan 7. Ook indirecte waterschade is niet altijd gedekt. Denk aan schade door regen die via de grond de woning binnenloopt. Bij nieuwe verzekeringen wordt die schade vrijwel altijd gedekt, maar als je al lange tijd dezelfde verzekering hebt, is het verstandig de kleine lettertjes van de polis nog eens te controleren. En bij stormschade heb je meestal een hoger eigen risico dan voor andere schades. Volgens vergelijkingssite Independer ligt dat bedrag meestal tussen 225 en 500 euro.

Overstroming Bij een overstroming heb je helaas altijd pech. Schade door een overstroming is uitgesloten van de opstal- of inboedelverzekering. Er is in Nederland 1 verzekeraar – Neerlandse genaamd – die een speciale catastrofeverzekering aanbiedt voor overstromingen. "Die premie is echter niet voor iedereen haalbaar", stelt Buis. Het Verbond van Verzekeraars pleit er al jaren voor dat iedereen zich verplicht moet verzekeren tegen overstromingen via de opstalverzekering. Buis: "Dat zou 12 tot 15 euro per jaar extra kosten."

De Autoriteit Consument & Markt steekt hier echter een stokje. Volgens die organisatie is zo'n verplichte verzekering in strijd met de keuzevrijheid van de consumenten.