Nieuws Actueel

Verzetsstrijdster Diet Kloos-Barendregt overleden

Van onze redactie 3 april 2015

Image 2961561

Dat heeft de Nijmeegse hoogleraar Paul Sars vrijdag bekendgemaakt. Hij was met haar bevriend. Bij de nationale dodenherdenking van 2011 vertelde Kloos-Barendregt haar verhaal. Voordat Diet Kloos-Barendregt aan haar zangcarrière begon in 1951, had zij al een bewogen leven achter de rug.

Onderduikadressen Kloos-Barendregt gaf als tienermeisje huisconcerten bij Joodse gezinnen, die door de nazi’s waren geweerd uit concertzalen. Ze regelde onderduikadressen en voedselbonnen en verspreidde pamfletten en later ook wapens. In het verzet leerde ze knokploegleider Jan Kloos kennen. Ze trouwden in november 1944, maar werden een paar weken later verraden en opgepakt.

Kloos-Barendregt moest toezien hoe haar man werd gemarteld. Zij werd in januari 1945 vrijgelaten, haar man werd een paar dagen later gefusilleerd in Amsterdam. Hij ligt begraven op de erebegraafplaats in Overveen.​

Blijven zingen In zijn laatste brief schreef Kloos aan zijn vrouw dat ze vooral moest blijven zingen. Na de oorlog studeerde Kloos-Barendregt af bij Hendrik Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze zong honderden keren als mezzo-alt in de Matthäus Passion. Ze trad in 1953 op in Duitsland, als een van de 1e Nederlanders na de oorlog. 'Duitsers zijn niet hetzelfde als nazi’s', zei ze aldus hoogleraar Sars.​

Paul Celan Een paar jaar na de oorlog, tijdens een vakantie in Parijs, leerde de jonge weduwe Kloos-Barendregt de Duitstalige Joodse dichter Paul Celan kennen. Zijn familie was vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz. Ze kregen een korte relatie. Celan schreef een paar gedichten voor Kloos-Barendregt, waaronder Todesfuge. Dat wordt gezien als een van de belangrijkste gedichten over de Holocaust. Sars promoveerde in 1993 op zijn werk en op hun liefdesbrieven.

Na haar zangcarrière werkte zij als docente aan het Conservatorium in Tilburg. De laatste jaren van haar leven woonde zij in een bejaardenflat in Oosterbeek en later in een tehuis in Elden.