Nieuws Actueel

Regionale filmclubs leggen proces N18 vast

Van onze redactie 9 november 2015

Image 5422509

De filmers maken gezamenlijk een serie documentairefilms. Daarin leggen ze vast welke gevolgen de nieuwe weg heeft voor de bewoners in de regio, van Varsseveld tot Enschede. Op tal van plaatsen is al van alles te zien. Zo worden langs de Needseweg bij Eibergen (N823) hoogspanningskabels gelegd, en langs de Stokkersweg een nieuwe waterleidingbuis onderdoor het tracé geleid. De filmploegen filmen ondermeer huizen die moeten verdwijnen en praten daarover met bewoners. Voor de camera komen ook ecologen, die de habitat van dieren helpen verhuizen uit het tracé van de N18. En de cameralieden zullen er bij zijn als archeologen bodemschatten dan wel -informatie opgraven en wanneer bijzondere weg- en waterbouwkundige constructies worden aangelegd.

De clubs in Haaksbergen (Havic), Berkelland (VCB), Groenlo (ZSOM) en Doetinchem (Vi-Doe) filmen hoogtepunten in de aanleg van de N18 en maken daarvan korte filmreportages, die zij verzamelen op een Facebook pagina. Daarop is ondermeer al te zien hoe nutsbedrijven hun waterleiding-, aardgas-, vloeibaar gas-, rioolpersleidingen en hoogspanningskabels veilig stellen op en bij de kruisingen met het nieuwe N18 tracé.

Het is de bedoeling eind 2018 een totaaldocumentaire te monteren uit al het filmmateriaal van de samenwerkende clubs. Dat zal leiden tot een uniek actueel en historisch beeldverslag. De première zal naar verwachting samenvallen met de openstelling van de nieuwe autoweg.

De films van de videoclubs zijn te bekijken op Facebook pagina N18 Twenteroute Film. Video Club Borculo signeert zijn films als Video Club Berkelland, om zijn werkgebied in de hele gemeente Berkelland te benadrukken.