Nieuws Actueel

Viemr: Gratis lift met Formule 1 bolide

Bram de Vrind 24 september 2014

De dag beginnen aan het zwembad in een paradijselijk hotel in Maleisië, vervolgens met een Formule 1 bolide scheuren over een racecircuit en 's avonds nog even een live concertje meepakken van een superster als Rihanna. Viemr maakt het allemaal mogelijk. Virtueel weliswaar. De Groningse startup maakt furore met de meest uiteenlopende interactieve 360 graden video's.

Het bedrijfje dat dit jaar werd opgericht mag zichzelf nu al wereldmarktleider noemen op het gebied van 360 graden producties. "Het gaat keihard", zegt mede-oprichter Stefan Vogelzang. Het laatste kunststukje van zijn bedrijf: een interactieve 360 graden video aan boord bij een Formule 1 auto van Red Bull Racing tijdens de Gamma Racing Day, waarbij je zélf de camera kunt bewegen.

Coole app! Hoe werkt het?"We hebben bij dit project gewerkt met een camerakop met daarin zes lenzen: vijf rondom en één die omhoog staat gericht. Dat levert zes videostreams op. Die hebben we als het ware aan elkaar genaaid, waardoor je één video krijgt waarin je kunt rondkijken."

Als ik zelf een 360 graden camera koop, kan ik dan niet gewoon zelf zo'n video'tje maken?"Je kunt wel een 360 graden-video maken, maar niet met de interactieve beleving die wij bieden. Onze video's kunnen bijvoorbeeld in onze eigen online player worden afgespeeld. Daaraan hebben we een jaar lang gebouwd. Wij kunnen ook apps bouwen, zoals bij de Red Bull Formule 1 video. Daarmee kun je rondkijken door je telefoon te bewegen en switchen tussen camera's. Dat switchen kan ook tijdens live opnames van bijvoorbeeld een concert van Beyoncé of Rihanna. Wij verzorgen de alles van concept, productie tot apps. Dat is vrij allesomvattend."

Op jullie website zie ik springende skiërs, een luxe woestijnhotel en een miljoenenjacht. Uit welke hoek komen jullie klanten? "We hebben commerciële klanten zoals Center Parcs of Red Bull Racing, waarvoor we fantastische 360 graden belevenissen maken. Maar ook partijen zoals de NAM (gasbedrijf, red). Dankzij onze applicatie kunnen medewerkers via virtual reality op op kantoor veiligheidstrainingen volgen, waarvoor ze eerst helemaal naar een safetyroom in Pernis moesten. Wij brengen die safetyroom naar je toe. Voor een groot ziekenhuis maken we 360 graden opnamen van operaties, die IC-verpleegkundigen kunnen gebruiken bij het beantwoorden van vragen tijdens trainingen."

Je komt zo nog eens ergens."We vliegen de hele wereld over. Onze cameramensen hebben ook twee paspoorten aangeschaft, zodat ze met het ene reisdocument kunnen reizen terwijl het andere voor een visumaanvraag bij de ambassade ligt. De mooiste plek waar ik heb gefilmd? Een hotel op een eilandengroep in Maleisië. Dat was gewoon het paradijs."

Waar gaat het heen met Viemr?"Over een halfjaartje kent iedereen 360 graden video'tjes wel. Wij gaan ons richten op virtual reality met extra lagen. Daar liggen heel veel kansen. Toepassingen bijvoorbeeld waarbij je met een speciale bril virtueel een schoenenwinkel in de Amsterdamse Kalverstraat binnenloopt en via Kinect (sensors op je vingers, red), op een paar schoenen kunt klikken als je meer info wilt. En de schoenen kunt kopen via de webshop als je daartoe het commando geeft via de bril. Als dat mogelijk wordt, leef je écht in een andere wereld."