Nieuws Actueel

Vier dagen naar school, vijfde dag ondernemen

Het Carolus Clusius College in Zwolle start komend schooljaar met een nieuwe onderwijsvorm binnen de havo en en het vmbo. Leerlingen volgen de reguliere lesstof in vier dagen. De vijfde dag van de week gaan ze met ondernemerschap aan de slag: ze starten onder meer mini-ondernemingen.

Van onze redactie 14 maart 2016

Overeenkomst Ondernemen Thinkstock

De mengvorm heet 20-80learning en zo'n vijfentwintig scholen in Nederland bieden deze methode al aan op de havo. Dat gebeurt onder de noemer International Business College.

Voor wat betreft het vmbo, waar het vmbo Business heet, is het Carolus Clusius College de derde school in Nederland die dit concept invoert.

Leerlingen van 4 havo en 3 vmbo kunnen kiezen voor de nieuwe leermethode. Die volgen ze dan voor een periode van anderhalf jaar.

20-80learningVolgens de bedenker van 20-80learning, Leny van der Ham, is het geen excellentieprogramma. Elke leerling kan het volgens haar volgen. "Het is een vorm van projectmatig onderwijs waarbij leerlingen datgene dat ze in de vijfde dag leren, weer kunnen gebruiken bij hun reguliere lesprogramma. We merken dat het leerlingen stimuleert om ondernemend bezig te zijn."