Nieuws Actueel

Vier jongens en een ezel aan de muur

Suzanne Eijgenraam | Foto's: Frank de Roo 20 november 2015

Timhartoghuis1065

In Huis, Tuin & Keuken, een rubriek in het AD, gluurt de krant wekelijks binnen bij een bekende inwoner van de regio. Vandaag: cabaretier Tim Hartog (28). Hij woont met zijn kat Obiku in de Rotterdamse wijk Charlois.

Huis“Ik hou van een rommelig huis waarin veel te zien is. Zie je aan de muur bijvoorbeeld die foto van die vier jongens en een ezel? Iedereen vraagt wie dat zijn, maar ik heb geen idee. Ik heb hem op een rommelmarkt in Frankrijk gekocht en vind hem hilarisch. Veel van mijn meubels hebben zo'n verhaal. De kast in de woonkamer heb ik bijvoorbeeld voor een Wii geruild met mijn broer. Het kleed en een stoel heb ik van mijn overleden oma en die andere stoel komt uit een school waar mijn moeder werkte.

“Een huis inrichten heeft tijd nodig en dit soort spullen helpt daarbij. Bij elkaar is het een retro-inrichting, gecombineerd met een industriële stijl. Ik vind het leuk om dingen tweedehands te kopen, maar als ik geld had zou ik mijn hele huis inrichten met Deens design."

“Ik woon nu ongeveer vier jaar in dit appartement. Ik woonde vanwege mijn studie aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en wilde weer terug naar Rotterdam, de stad waar ik geboren en getogen ben. Via via ben ik toen aan dit huurhuisje gekomen."

“Zuid staat niet heel goed aangeschreven, maar omdat ik vlakbij ben opgegroeid voelt deze volksbuurt vertrouwd. Er zijn veel winkels en het ov is dichtbij. Dat is belangrijk, want ik heb nog geen rijbewijs. Wanneer ik in bijvoorbeeld Hengelo moet spelen, is het een uitdaging om nog thuis te komen. Ik hoef niet midden in de stad te wonen. Ik kan nu kiezen of ik drukte wil - dan ben ik volgens Google in 19 minuten in het centrum - maar ik kan me er ook voor afsluiten.

“Hoewel het wonen hier mij prima bevalt, wil ik toch verhuizen. Mijn vriendin en ik willen samenwonen en daarvoor is dit huis te klein. Ze woont nu nog in Waalre, het Barendrecht van Eindhoven, maar gelukkig wil ze naar Rotterdam komen. We kijken naar huizen in het centrum en in de wijken eromheen, maar het kan ook dat we op Zuid blijven. We zijn allebei ZZP’er en kunnen geen hypotheek krijgen. En op Zuid liggen de huurprijzen een stuk lager dan in het noorden van Rotterdam.

“Een huis met extra ruimte is welkom, want ik woon nu erg klein. Omdat het hier zo klein is, werk ik in de woonkamer. Afgelopen voorjaar ben ik met andere finalisten van het Leids Cabaret Festival op tournee geweest, maar op dit moment ben ik bezig met het schrijven van mijn eerste avondvullende solovoorstelling die volgend seizoen in première gaat. Ook ben ik de vaste MC van de Stand-Up Club, een maandelijkse comedyavond in Theater Walhalla op Katendrecht en in Islemunda in IJsselmonde.''

Tuin“Op het balkon zit ik niet vaak, ik ben niet zo'n zonaanbidder. Ik ga liever naar het park. Het Zuiderpark beschouw ik als mijn achtertuin. Ik fiets en loop veel en vanaf hier zit ik snel in een prachtig buitengebied. Ik maak veel wandelingen, omdat ik dan inspiratie opdoe. Mijn vriendin wil in ons nieuwe huis een 'buiten'. Ik heb liever een bad; dat vind ik het meest fantastische wat er is.''

Keuken“Ik vind het leuk om uitgebreid te koken. Ik ben fan van de Italiaanse, maar ook van de Franse keuken. Omdat ik zoveel hardloop en fiets, maak ik veel pasta's. Dat uitgebreide koken doe ik niet elke dag. Ik heb ook een handige HelloFresh Box. Daardoor hoef ik niet na te denken over wat ik wil eten en houd ik ook niets over.

“Tijdens een tournee ga ik iedere dag uit eten. Dat lijkt leuk, maar je vraagt je toch elke avond af naar welke Chinees of Italiaan je nu weer moet. Toen ik met de andere finalisten op pad was, kregen we gelukkig tips van onze ervaren technicus.''

Stand Up ClubDe Stand Up Club staat vanavond in Islemunda en 3 december in Theater Walhalla. Op 2 december speelt Tim met Berit Companjen een dubbelvoorstelling in Theater Zuidplein.