Nieuws Actueel

Vierde editie verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente van start

Van onze redactie 10 juni 2015

Michael van Straalen ANP

“Voor MKB-Nederland is de tweejaarlijkse verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente een instrument om gemeenten een scherpe focus op de ondernemersbelangen te laten houden”, aldus Van Straalen bij de aftrap. “Een gezond mkb is van groot belang voor lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid. Dat mkb moet je als gemeente dus de ruimte geven en faciliteren met goed, ondernemersvriendelijk beleid.”

VragenlijstHet grootschalige onderzoek wordt uitgevoerd door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten voor het mkb. Bij het bepalen van de uiteindelijke rangorde worden aan elk van deze vier indicatoren wegingsfactoren toegekend. Ondernemers kunnen hier de vragenlijst invullen.

VerbeterpuntenNieuw aan de editie van dit jaar is de samenwerking met de regionale organisaties van VNO-NCW, waarmee de verkiezing verder is verbreed. Lokale besturen krijgen net als bij de voorgaande edities de mogelijkheid om na afloop een rapport te ontvangen met een analyse van de sterke en zwakke punten en een lijst met concrete verbeterpunten. Ook kunnen ze desgewenst extra vragen voor ‘hun’ ondernemers laten meelopen.Welke gemeente zich uiteindelijk de MKB-vriendelijkste van Nederland mag noemen, wordt eind van het jaar bekendgemaakt. In de aanloop naar de landelijke uitkomst wordt ook per provincie en regio een winnaar uitgeroepen.

Het is de vierde keer dat MKB-Nederland deze verkiezing landelijk organiseert. In 2013 kwam in de provincie Overijssel gemeente Rijssen-Holten als winnaar uit de bus. Bij de grote steden (G36) voerde Zwolle vorige keer de landelijke ranglijst aan.

Kijk ook op onze eventpagina voor meer informatie over de Week van de Ondernemer in Enschede.

Foto: ANP