Nieuws Actueel

Vijf miljoen boete voor chemiebons Dow Benelux

Jeroen Jansen 21 januari 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Middelburg een boete van 5 miljoen euro geëist tegen chemieconcern Dow Benelux.

Het bedrijf uit Terneuzen, onderdeel van het Amerikaanse Dow Chemical, moet zich verantwoorden voor tien milieudelicten die in de periode tussen 2005 en 2008 zouden zijn gepleegd. "Ongewenste, onveilige en gevaarlijke handelingen behoorden tot de orde van de dag'', zei de officier op de zitting. "Dow is een aantal keren door het oog van de naald gekropen waarbij de fabriek, de werknemers, de omgeving en het milieu aan enorme risico's zijn blootgesteld."

BenzeenVolgens het OM werden werknemers tussen 2005 en 2008 meermalen en langdurig blootgesteld aan gevaarlijke stoffen zoals benzeen, kraakgas en acrylnitril. Ook zijn er meermalen door lekkages schadelijke stoffen in het milieu terechtgekomen en werd er slordig omgegaan met de montage en demontage van apparatuur.

Mens en milieuDow trof volgens justitie niet alle maatregelen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen of om de gevolgen daarvan voor mens en milieu te beperken. Daarnaast hield Dow zich niet aan vergunningsvoorschriften. "Alles draaide om korte-termijnrendement en het doorgaan van de productie."

ErnstigHet OM vindt het verder ernstig dat Dow veel incidenten in strijd met de wet niet altijd tijdig heeft gemeld aan het bevoegd gezag. Soms verstrekte het bedrijf ook niet de juiste informatie.

UitspraakHet onderzoek naar het chemieconcern begon in 2006 en heeft jaren geduurd. De rechtbank in Middelburg buigt zich meerdere dagen over de zaak. De laatste zittingsdag is 7 februari. Een uitspraak in de zaak wordt dan ook niet voor half februari verwacht.

Grootste werkgeverDow Benelux telt ongeveer 2100 medewerkers, waarvan 1700 werkzaam op het fabriekencomplex in Terneuzen. Het bedrijf is daarmee naar eigen zeggen de grootste werkgever van Zeeuws-Vlaanderen.