Nieuws Actueel

Vijftien bedrijven in Twente doen het licht uit

Van onze redactie 23 oktober 2015

Lamp Thinkstock

De gemeente heeft 1500 bedrijven in de stad gevraagd om tijdens de Nacht van de Nacht reclame- of sierverlichting te doven. De respons was bescheiden: 15 ondernemingen hebben de gemeente laten weten dat ze meedoen. "Misschien zijn het er in de praktijk wel meer, dat weten we niet", zegt Nicolette Hoogeveen van het kernteam duurzaamheid van de gemeente.Meest verlichte land ter wereld Met de Nacht van de Nacht vragen de provinciale Natuur- en Milieufederaties eens per jaar aandacht voor lichtvervuiling en duurzaamheid. Volgens de initiatiefnemers is Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld en kan dat veel minder. Acht van de tien Nederlands wil dat reclameverlichting en aanlichting van kantoren 's nachts uitgaat, blijkt volgens de federaties uit onderzoek.

Bewsutwording Dat bedrijven niet reageren op de gemeentelijke oproep, betekent volgens directeur André de Lizer van MKB Twente niet dat de ondernemers niet bezig zijn met duurzaamheid. "Over het algemeen staat dat onderwerp op een hoog niveau. De laatste jaren is er veel meer bewustwording waar het gaat om energiebesparing. Wanneer ondernemers moeite hebben hun omzet en winst te behalen, kijken ze naar de kosten en dus ook naar hoe de energierekening omlaag kan."

VoorbeeldDe gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door in de nacht van zaterdag op zondag de lampen bij de stadsdeelkantoren, het stadskantoor en het stadhuis te doven. Ook de boomverlichting op de Oude Markt en de grondspots daar en bij het stadhuis en het Kruispunt de Graaff gaan uit. Wordt het na elf jaar Nacht van de Nacht niet eens tijd voor meer actie dan eens per jaar symbolisch het licht uit te doen? Volgens Hoogeveen onderzoekt Enschede momenteel waar meer energie bespaard kan worden. "Je zou ervoor kunnen kiezen om sommige gebouwen niet de hele nacht aan te lichten, ja. Maar dat is altijd zoeken naar een balans. Wat kan uit zonder de esthetiek of de veiligheid geweld aan te doen?"

Foto: Thinkstock