Nieuws Actueel

Vinding RWB haalt medicijnresten uit afvalwater

Van onze redactie 19 december 2014

De installatie is inmiddels beproefd in Duitsland. De nieuwe techniek is mogelijk door gebruik te maken van een keramisch filter. Het eigenlijke ‘afvangen’ van de hormoonverstorende stoffen en medicijnresten gebeurt met het filter en met behulp van actief kool. De vervuilende deeltjes hechten zich aan de kool.

Metawater

De filters worden gemaakt bij het Japanse bedrijf Metawater. Dat bedrijf was enkele jaren geleden zo onder de indruk van de kwaliteit van de producten van RWB dat het inmiddels voor een kwart aandeelhouder is.

RWB bestaat sinds 2002 en is aanvankelijk begonnen als een afsplitsing van het destijds in Almelo gevestigde Rossmark Waterbehandeling. Begonnen met vijftien mensen is het personeelsbestand inmiddels gegroeid naar zestig. De producten en waterbehandelingsinstallaties die in Almelo worden bedacht en gemaakt, worden over de hele wereld geleverd. Tot de Nederlandse klanten behoren vooral waterschappen, drinkwaterbedrijf Vitens en bedrijven en instellingen die proceswater nodig hebben.

Foto: Emiel Nijhuis van RWB. (Lenneke Lingmont)