Nieuws Actueel

Virtual reality is hier: nu nog een reden om het te gebruiken

Hoelang bestonden smartphones al voordat Nederlanders ze massaal gingen kopen? Dat heeft langer geduurd dan je misschien dacht: 15 jaar. Smartphones bestonden al heel lang, maar plots kon je ermee gaan whatsappen en facebooken. Mensen zijn dol op technologie, maar mensen zijn nog doller op contact met andere mensen, meldt het AD. Je zou denken dat telefoonbedrijven dat lesje wel hebben geleerd, maar niets is minder waar.

Arnoud Wokke 1 maart 2016

Vr3

Na smartphones is er nu weer een next big thing: Vr-brillen, brillen met schermen vlak voor je ogen om een virtuele realiteit te scheppen. Op telecombeurs Mobile World Congress, vorige week, waren veel demo's van vr-brillen te zien, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Je kon onder meer virtueel onder water in een enorme gele onderzeeër, skischansspringen op echte ski's en een achtbaan beleven op een bewegende bank.

De demonstraties zijn technisch vernuftig en ze zijn leuk om te doen, maar hoe vaak ga je in een achtbaan of wil je schansspringen? Een overtuigende reden waarom je die bril geregeld op zou willen zetten, ontbrak.

En dat terwijl het zo voor de hand ligt: wij willen virtueel bij andere mensen kunnen zijn. Veel mensen hebben familieleden of vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen. Waarom kunnen we niet live meekijken met een zoon of dochter die op vakantie is?

De technologie achter virtual reality is zo ongeveer als die van smartphones van 10 jaar geleden. Technisch is het allemaal prima, maar we wachten nog op een reden om allemaal zo'n ding te willen.