Nieuws Actueel

Visfraude in restaurants

Rik Nizet 3 november 2015

Visrestaurants 335

Restaurants in Brussel serveren in veel gevallen andere vissoorten dan ze op de kaart beloven. Dat blijkt volgens de milieuorganisatie Oceana uit DNA-onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven.

Zo zouden vissoorten als blauwvintonijn, kabeljauw en tong worden vervangen door soorten die tot 40 procent goedkoper zijn. De klant die denkt een kabeljauw te hebben genuttigd kan zomaar een gekweekte pangasius hebben gegeten, zo zou uit het onderzoek blijken.

Volgens de onderzoekers gaat het gemiddeld om 30 procent van de vis die wordt geserveerd in restaurants in de Belgische hoofdstad. Bij de kantines van EU-instellingen had zelfs 38 procent het verkeerde 'label', aldus Oceana.

Illegale visproducten"Consumenten worden bedrogen en de deur naar fraude met illegale visproducten staat wijd open", verklaarde Lasse Gustavsson, directeur Europa van Oceana dinsdag. Hij stelt dat het verschijnsel in heel Europa voorkomt en wil dat de EU actie onderneemt.

De Europese Commissie neemt de kwestie heel serieus op, liet een woordvoerder in een reactie weten. "Het is per slot van rekening het eten dat we eten."

De controle is een taak van de Belgische overheid. De commissiezegsman zei ervan uit te gaan dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen controleert of geserveerd voedsel overeenkomt met de vlag waaronder het wordt verkocht. Zo nodig onderneemt de commissie stappen, zei hij.

De wetenschappers onderzochten ruim 280 gerechten uit meer dan 150 restaurants, sushibars en kantines.