Nieuws Actueel

'Vlaamse bank doet een ING'tje'

Merlijn Ensing 18 maart 2014

De Belgische bank BNP Paribas Fortis bestrijdt plannen te hebben voor commercieel gebruik van klantgegevens zoals zijn Nederlandse branchegenoot ING, maar de Privacycommissie is er niet gerust op.

Lees verder:

ING trekt keutel inKlantgegevens al tijden op straatING gaat je bankgegevens verkopenKlantgegevens lucatieve handel ING

"We gaan BNP Paribas Fortis grondig bevragen. Als blijkt dat onze bedenkingen gegrond zijn, formuleren we zeker aanbevelingen'', zegt een woordvoerster van het orgaan dat in België belast is met de bescherming van persoonsgegevens dinsdag in De Tijd.

Volgens de Belgische zakenkrant heeft BNP Paribas Fortis eind vorig jaar de algemene voorwaarden gewijzigd die de relatie tussen bank en klant regelen. Dat betreft ook een aantal bepalingen over het gebruik en het doorgeven van klantgegevens aan handelspartners "met wie de bank een vertrouwelijkheidsakkoord heeft gesloten met het exclusieve oogmerk om diensten en producten in samenwerking met de bank voor te stellen''.

BNP Paribas Fortis ontkent 'ING-plannen' te hebben. Naar eigen zeggen dienen de betreffende bepalingen ,,enkel om onze commerciële werking te vergemakkelijken''. "De vertrouwelijkheid van persoonsgegevens wordt strikt nageleefd bij de bank'', benadrukt het concern.

Op Twitter zwol dinsdagochtend de kritiek op de vermeende plannen van BNP Paribas Fortis aan, net zoals dat vorige week gebeurde toen de ING-plannen bekend werden.