Nieuws Actueel

Vladimir Poetin kandidaat Nobelprijs voor de Vrede

Rik Nizet 5 maart 2014

Het Noors Nobelcomité heeft dit jaar meer nominaties dan ooit ontvangen voor de Nobelprijs voor de Vrede: 278 in totaal. Wie er meedingen naar de prestigieuze onderscheiding blijft geheim, maar volgens persbureau Reuters is de Russische president Vladimir Poetin een van hen. Het Nobelcomité wilde woensdag slechts kwijt dat 47 genomineerden organisaties zijn.

BelangstellingHet comité is blij met het hoge aantal nominaties. "Dit laat zien dat de belangstelling voor de Nobelprijs voor de Vrede toeneemt'', zei voorzitter Geir Lundestad tevreden. Vorig jaar werden 259 mensen en organisaties genomineerd, ook al een record.

10 decemberOp 10 december wordt de prijs uitgereikt in Oslo. De laatste winnaar was de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Het jaar daarvoor ging de prijs naar de Europese Unie.

Het nomineren is voorbehouden aan een select gezelschap van onder meer gezagsdragers, professoren, leden van het Internationaal Gerechtshof en eerdere winnaars.