Nieuws Actueel

'Vlak begin voor AEX'

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4970040

,,De beurzen lijken nauwelijks van hun plaats te komen. In Europa staan onder meer de winkelverkopen, de werkloosheid, de groeicijfers van de dienstensector en het rentebesluit op het programma. Later op de dag wordt uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport van ADP en het Beige Book van de Fed", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront liet het Nederlandse farmaceutisch oncologiebedrijf Kiadis Pharma weten op korte termijn een beursnotering in Amsterdam en Brussel te willen. Kiadis ontwikkelde een technologie die helpt bij het uitvoeren van beenmergtransplantaties met een niet-matchende donor.

Ahold

Persbureau Bloomberg meldde dat de supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hun fusiegesprekken nog deze maand hopen af te ronden. Ahold en Delhaize maakten vorige maand bekend dat zij met elkaar in gesprek zijn over een krachtenbundeling.

Oranjewoud opende dinsdag na de slotbel de boeken. De houdstermaatschappij van ingenieursbureau Antea Group en bouwbedrijf Strukton dook in het eerste kwartaal dieper in de rode cijfers. Onder de streep resteerde een verlies van 8 miljoen euro, tegen een tekort van 7 miljoen euro een jaar eerder.

Dow Jones

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio noteerde vlak voor sluiting van de markt 0,4 procent in de min. In Sydney zakte de All Ordinaries 0,9 procent, ondanks een beter dan verwacht groeicijfer van de Australische economie. Een verdere toename van de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in mei kon beleggers ook niet tot aankopen inspireren. De Shanghai Composite daalde 1,3 procent.

De aandelenmarkten op Wall Street en in Europa sloten dinsdag met verliezen. Zorgen over de Griekse schuldenproblematiek drukten op het sentiment. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent lager op 18.011,94 punten. De bredere S&P 500 sloot 0,1 procent in de min op 2109,60 punten. Ook de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent, tot 5076,52 punten.

Euro

In Amsterdam ging de toonaangevende AEX-index 1,2 procent omlaag tot 486,50 punten, en daalde de MidKap 0,2 procent tot 752,43 punten. De hoofdgraadmeters van de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 0,4 en 0,9 procent lager de handel uit. De leidende index in Athene verloor 2,5 procent.

De euro was woensdagochtend 1,1185 dollar waard, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 60,86 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 65,14 dollar per vat.