Nieuws Actueel

'Vlak begin voor Beursplein 5’

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4861615

,,Het ziet ernaar uit dat de beurzen nagenoeg onveranderd zullen openen. Beleggers zitten in een afwachtende fase. Ook aan het koersverloop op de Amerikaanse en Aziatische beurzen valt weinig richting te ontlenen. Daarnaast blijft de situatie rond het noodlijdende Griekenland onduidelijk en dat zorgt voor onzekerheid op de financiële markten", aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront liet Heijmans vrijdag weten dat de contracten voor onderhoud op en rondom de luchthaven Schiphol met drie jaar zijn verlengd. De onderhoudscontracten hebben een gezamenlijke waarde van circa 150 miljoen euro.

Verre Oosten

De beursnotering van diervoederbedrijf Nutreco aan de Amsterdamse beurs werd donderdag na sluiting van de markt beëindigd. Het schrappen van de notering is het gevolg van de overname van Nutreco door het handelsconglomeraat SHV.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio stond de Nikkei kort voor sluiting van de markt 1,1 procent lager. Beleggers namen geen risico's meer voorafgaand aan het Japanse kwartaalcijferseizoen, dat volgende week begint. De beurs in Shanghai zette daarentegen de opmars voort en klom 2 procent door de aanhoudende hoop op extra maatregelen om de Chinese economie aan te jagen.

Dow Jones

De Amerikaanse aandelenmarkten gingen donderdag met minieme verliezen de handel uit. Beleggers wogen tegenvallende cijfers over de woning- en arbeidsmarkt af tegen de goede kwartaalresultaten van enkele toonaangevende bedrijven.

De Dow-Jonesindex sloot een fractie lager op 18.105,77 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2104,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een verlies van eveneens 0,1 procent, op 5007,79 punten.

Euro

De Europese beurzen deden donderdag een stapje terug na de koerswinsten van een dag eerder. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 504,38 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 781,24 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,5 en 0,6 procent omlaag. In Frankfurt liep het verlies voor de DAX op tot 1,9 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,0771 dollar waard, tegen 1,0740 dollar bij het sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 56,11 dollar. Een vat Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 63,42 dollar.