Nieuws Actueel

'Vlak begin voor Beursplein 5'

Van onze redactie 20 november 2014

,,Het lijkt weer een kwakkelend dagje te worden. Er is weinig bedrijvennieuws en in China viel de activiteit in de industrie wat tegen. Verder is het wachten op de inkoopmanagersindexen van de eurozone en macrocijfers uit de VS. De markten zullen waarschijnlijk pas echt weer in beweging komen als eind deze maand bekend is hoeveel de Amerikanen rond Thanksgiving Day hebben uitgegeven'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Bij de bedrijven staat Randstad in de belangstelling. De uitzender liet voorafgaand aan een investeerdersdag weten zijn doelstellingen voor kostenbesparingen flink op te voeren. Het bedrijf wil de komende twee jaar 60 tot 70 miljoen euro bezuinigen, inclusief besparingen van 20 tot 23 miljoen euro in Nederland die al eerder waren aangekondigd.

Fed

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei met een nipte winst van 0,1 procent. Een sterker dan verwachte stijging van de Japanse export in oktober bood steun aan de belangrijke Japanse exportbedrijven. De winsten bleven echter beperkt door een zwak industriecijfer uit China.

De Amerikaanse aandelenbeurzen kwamen woensdag amper van hun plaats na bekendmaking van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. De Fed gaf aan zich zorgen te maken over de afzwakkende inflatieverwachtingen, maar de afkoelende wereldwijde economie leidt tot weinig ongerustheid bij het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Europa

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex vlak op 17.685,73 punten. De S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2048,72 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,6 procent tot 4675,71 punten.

Ook de Europese aandelenbeurzen gingen eerder op de dag zonder opvallende koersuitslagen de handel uit. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 417,79 punten. De MidKap dikte 0,2 procent aan tot 617,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,2 procent. Londen bleef achter met een min van 0,2 procent.

De euro noteerde donderdag voor opening van de aandelenbeurzen vrijwel onveranderd op 1,2548 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie bleef stabiel op 74,55 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 78,22 dollar per vat.