Nieuws Actueel

'Vlak begin voor Damrak'

Van onze redactie 3 november 2014

,,We lijken een vlak tot licht hogere opening te krijgen. Het zal een drukke week worden met veel bedrijfsresultaten. Maandag wordt vooral gelet op de industriecijfers uit de eurozone. Later in de week verschuift de aandacht naar het rentebesluit in Europa en het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam maakten de MidKappers PostNL en Vastned voorbeurs de resultaten bekend. Postbezorger PostNL zag de omzet licht stijgen en de winst dalen in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf hield wel vast aan zijn winstverwachting voor 2014. Vastgoedbedrijf Vastned blijft naar eigen zeggen goede resultaten behalen ondanks het ,,relatief lastige klimaat'' en schroefde zijn winstverwachting voor dit jaar op.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming liet weten Ruconest te hebben gelanceerd in de Verenigde Staten. Pharming kreeg eerder dit jaar toestemming van de keuringsdienst FDA om het middel tegen erfelijk angio-oedeem (HAE) daar op de markt te brengen.

Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern Altice kondigde aan de Portugese onderdelen van telecombedrijf Portugal Telecom over te willen nemen van de Braziliaanse eigenaar Oi. Altice, het bedrijf van miljardair Patrick Drahi, heeft iets meer dan 7 miljard euro over voor PT Telecom.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten maandag overwegend kleine verliezen zien. Een afzwakkende groei van de Chinese industrie en dienstensector zorgde voor enige terughoudendheid. Ook bleven de beursomzetten laag doordat de belangrijke Japanse beurs maandag gesloten bleef. De Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,4 procent.

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag op de laatste handelsdag van oktober stevig in de plus, waarbij de Dow-Jonesindex en brede S&P 500 nieuwe recordstanden bereikten. De Dow eindigde 1,1 procent hoger op 17.390,52 punten. De S&P ging 1,2 procent omhoog tot 2018,05 punten. De Nasdaq steeg 1,4 procent naar 4630,74 punten, het hoogste niveau sinds maart 2000.

Euro

In Amsterdam ging de AEX-index 1,9 procent hoger het weekeinde in op 411,32 punten. De MidKap klom 0,9 procent naar 600,11 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten tot 2,3 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,2493 dollar waard, tegen 1,2532 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 80,21 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 85,62 dollar per vat.