Nieuws Actueel

Vlak voor kerst lijkt doek alsnog te vallen

Van onze redactie 23 december 2015

Vdwinkelbinnensurseanceroltrapbetalingfailliet

De directie heeft dinsdag surseance voor V&D aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen. Kees van de Meent en Hanneke De Coninck‐Smolders zijn aangesteld als bewindvoerders. Dat maakte V&D woensdag bekend.

Lees ook:'V&D is niet relevant meer'

De surseance betreft de hele groep, dus zowel de warenhuizen als de restaurants van La Place. Uit de mededeling blijkt dat de eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, de stekker uit het bedrijf heeft getrokken.

Indian Summer"De onderneming werd de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden, waaronder de 'Indian Summer' in november en december. Dit leidde tot een omzetval en liquiditeitstekort. De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren. Op basis hiervan heeft de directie de conclusie moeten trekken, dat de onderneming niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen'', staat in de verklaring van de directie.

Vestigingen openAlle vestigingen van V&D en La Place blijven in de komende periode open. Dat is volgens de directie van 'belang voor de schuldeisers en van groot belang om voortzetting van het bedrijf of onderdelen daarvan zo kansrijk mogelijk te laten zijn'. Alleen de webshop wordt voorlopig gesloten.

Enorme teleurstelling"Het is een enorme teleurstelling dat we uitstel van betaling moesten aanvragen. We hopen onze medewerkers, klanten en leveranciers zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden over de toekomst van V&D en La Place. Zo zullen wij samen met de bewindvoerders alle mogelijkheden voor de toekomst onderzoeken", zegt topman John van der Ent in de verklaring.

ReddingsplanV&D, dat al jaren rode cijfers schrijft, trad begin dit jaar met een reddingsplan naar buiten. Om overeind te blijven, moest het personeel loon inleveren en moesten de verhuurders van de panden akkoord gaan met verlaging van de huur. De loonsverlaging ging niet door, na rechtszaken die de vakbonden wonnen. In plaats daarvan kwam het concern met de bonden een reorganisatie overeen ten koste van vierhonderd banen.

InvesterenHet lukte wel met vrijwel alle verhuurders overeenstemming te bereiken over een verlaging van de winkelhuur. De Amerikaanse eigenaar van V&D, de investeringsmaatschappij Sun Capital, besloot bovendien in juli 47 miljoen euro extra te investeren in het warenhuisbedrijf.

Nederlandse straatbeeldDe winkelketen is bijna niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met 62 vestigingen kent de keten in bijna elke (middel)grote stad wel een eigen warenhuis. Van de bijbehorende restaurants van La Place zijn er, inclusief kleinere broodjeszaken en cafés, zo'n 250 filialen.

Trendsetter in modeHet winkelbedrijf werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Zij openden samen een kleding- en stoffenwinkel aan de Amsterdamse Weesperstraat. Al snel volgden filialen in andere grote steden, die door familieleden werden gerund. In de jaren twintig en dertig, en later nogmaals in de jaren vijftig en zestig, stond het bedrijf bekend als echte trendsetter in mode. De winkelpanden werden door bekende architecten ontworpen.

LappendekenIn de jaren zeventig groeide V&D snel. Begin jaren tachtig vielen onder het concern ook kledingwinkels als Kreymborg, juweliers (Siebel), elektronicaketens (Kijkshop) en supermarkten Edah en Konmar. De warenhuisketen ging verder onder de naam Vendex International. In 1996 volgde een beursgang en de lappendeken aan bedrijven ging opgeknipt verder. Vendex fuseerde in 1999 met KBB, moederbedrijf van de Bijenkorf, HEMA en Praxis.

KKRAcht jaar na de beursgang haalt de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR Vendex-KBB weer van de beurs. Eind 2005 wordt het vastgoed afgestoten aan een consortium onder leiding van IEF. In 2007 verkoopt Vendex-KBB (dan inmiddels Maxeda geheten) Hema aan Lion Capital. In 2010 gaat V&D naar nieuwe eigenaar Sun Capital.

Geen enkel jaar winstToch bleef het warenhuis in een neerwaartse spiraal. Onder de nieuwe eigenaar daalde de omzet van V&D en geen enkel jaar werd nog winst geboekt. Vorig jaar liep het verlies op tot 49 miljoen. Tegelijkertijd nam de omzet verder af.

Stoffig imagoVorig jaar draaiden banken de kredieten langzaam terug, vanwege aanhoudend tegenvallende resultaten. De laatste jaren kampte V&D met een nogal stoffig imago. Door A-merken als Benetton of Apple in zelfstandige 'shop-in-shops' in het warenhuis aan te bieden, hoopte de warenhuisketen het stoffige beeld af te schudden. Met nieuwe huismerken als Soho en Frendz en samenwerking met modeontwerper Mart Visser streefde V&D naar een hipper en meer trendy assortiment. En V&D zette in op de verkoop via internet en mobiele telefonie.