Nieuws Actueel

'Vlakke opening voor AEX’

Van onze redactie 24 juni 2015

Image 5026433

,,Het lijkt een spannende beursdag te worden. Griekenland blijft centraal staan. De Eurogroep komt later op de dag opnieuw bijeen om de Griekse plannen te bespreken. De beurzen hebben in de afgelopen dagen al een flink voorschot genomen op een schuldendeal en het is afwachten of er nu echt een akkoord komt", aldus marktanalist Suleyman van Landewijk van IG Nederland.

De Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de eurozone, komen woensdag opnieuw bijeen in Brussel om de ingediende besparings- en hervormingsplannen van de Griekse regering te bespreken. De kans op een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers lijkt te zijn toegenomen na de vooruitgang die werd geboekt tijdens de ingelaste Eurotop van afgelopen maandag.

Ahold

Aan het bedrijvenfront maakte het Franse Bouygues dinsdag nabeurs bekend een bod van Altice-dochter Numericable-SFR op zijn onderdeel Bouygues Telecom te hebben afgewezen. Het in Amsterdam genoteerde kabelbedrijf Altice liet een dag eerder weten een bod te hebben gedaan op de telecomtak van Bouygues, zonder daarbij in te gaan op financiële details.

Op Beursplein 5 zal Ahold mogelijk bewegen op een advieswijziging. ING schroefde zijn aanbeveling voor het supermarktconcern op. Volgens de bank brengt een fusie tussen Ahold en het Belgische Delhaize aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee.

Verre Oosten

Ook bracht Lucas Bols zijn jaarcijfers naar buiten. De drankenproducent behaalde in zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 0,2 miljoen euro bij een omzet van 77,7 miljoen euro. Exclusief kosten voor de beursgang bedroeg de winst 3,8 miljoen euro.

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend licht omhoog. De Nikkei in Tokio stond kort voor het einde van de handel 0,4 procent in de plus en bereikte het hoogste niveau sinds december 1996.

New York

De aandelenbeurzen in New York kwamen dinsdag nauwelijks in beweging, ondanks een flinke stroom aan macro-economische cijfers. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 18.144,07 punten. De bredere S&P 500 won eveneens 0,1 procent, tot 2124,20 punten. De Nasdaq steeg ook 0,1 procent, tot een nieuw recordniveau van 5160,09 punten.

Op de Europese effectenbeurzen bleven beleggers hoopvol gestemd over een spoedig akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1 procent hoger op 494,45 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 737,84 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent, terwijl de stemming in Londen (plus 0,1 procent) minder uitbundig was. De Griekse beurs, die maandag al 9 procent won, kreeg er 6,1 procent bij.