Nieuws Actueel

'Vlakke opening voor Damrak'

Van onze redactie 8 juni 2015

Image 4982888

,,De Europese markten lijken onveranderd tot licht lager te gaan beginnen. Er staan voor maandag weinig richtinggevende cijfers op de agenda, maar later in de week wordt het wel druk aan het datafront met vooral veel macrocijfers uit de Verenigde Staten. Voor de rest blijft Griekenland de toon bepalen, en die is niet echt positief", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker liet zondag op de G7-vergadering in het zuiden van Duitsland weten teleurgesteld te zijn over de harde woorden die de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag uitte over de voorstellen van de schuldeisers voor een oplossing van de Griekse schuldencrisis. Komende woensdag wordt waarschijnlijk verder overlegd met Tsipras, samen met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Azië

Aan het bedrijvenfront maakte Gemalto bekend een order te hebben gekregen van het openbaar vervoersbedrijf van de Italiaanse stad Milaan. Met het product van de digitaal beveiliger kunnen reizigers hun kaartjes via hun mobiele telefoon kopen en gebruiken.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio stond kort voor het luiden van de slotbel 0,1 procent in de min. Een opwaartse herziening van de Japanse economische groei in het eerste kwartaal werd teniet gedaan door een stijging van de Japanse yen.

Europa

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag overwegend met kleine verliezen. Beleggers op Wall Street verwerkten een beter dan verwacht banenrapport van de Amerikaanse overheid en bleven ongerust over de Griekse schuldenkwestie. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 17.849,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,1 procent tot 2092,83 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 5068,46 punten.

De Europese aandelenbeurzen gingen met stevige verliezen het weekeinde in. De AEX-index sloot 1,2 procent lager op 479,38 punten. De MidKap verloor 2 procent tot 727,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,3 procent. De hoofdindex in Athene leverde 5 procent in.

De euro noteerde maandag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,1117 dollar, tegen 1,1110 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 58,64 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 62,88 dollar per vat.