Nieuws Actueel

‘Vleesboef’ nog steeds actief

Annemieke van Dongen 26 november 2015

Paardenkoningnogsteedsactief1065

Jan Fasen, de vermeende spil in het paardenvleesschandaal dat Europa 2,5 jaar geleden op zijn kop zette, is nog steeds actief in de vleeshandel. Dat bevestigt zijn advocaat. Al zijn de zaken wel wat ingezakt nadat zijn naam en foto opdoken op de voorpagina’s van Franse, Britse en Belgische kranten.

Financieel zit de handelaar blijkbaar niet aan de grond. De ‘koning van de paarden’, zoals hij door een klant werd genoemd, woont nog steeds in zijn villa in het Belgische Schoten, bij Brasschaat. Het grootste deel van het jaar brengt de flamboyante 65-jarige ondernemer echter door in zijn tweede woning in de buurt van de Spaanse badplaats Benidorm. ‘Voor zaken,’ aldus zijn advocaat.

De eerder voor vleesfraude veroordeelde slagerszoon zou geen zaken meer doen via zijn Cypriotische handelsonderneming Draap - het omgekeerde van paard - maar vanuit een andere BV. Onder de naam Draap heeft hij volgens het Openbaar Ministerie vanuit een vrieshuis in Breda partijen paardenvlees verkocht als rundvlees. Dat kwam via Franse verwerkers onder meer terecht in supermarkten in Engeland. Vooral in het land van de paardenliefhebbers zorgde de ontdekking dat in lasagnes en andere diepvriesmaaltijden stiekem vlees van edele viervoeters zat, voor commotie. Grote voedingsbedrijven kwamen door de affaire in problemen.

Fasen woont grootste deel van jaar in de buurtvan Benidorm. Foto: Facebook

Samen met Hans Windmeijer vormde Fasen volgens het OM in 2012 en begin 2013 een criminele organisatie die bewust documenten vervalste om de herkomst van partijen vlees te maskeren, bleek gisteren tijdens de regiezitting in de rechtbank van Breda.

De technieken daarvoor hadden de twee in elk geval onder de knie. In mei 2013 werd Fasen in hoger beroep veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf en 50.000 euro boete voor het omkatten van goedkoop paardenvlees uit Zuid Amerika tot ritueel geslacht rundvlees uit Nederland en Duitsland. Dat deden ze door er stickers van een rundvleesgroothandel met vervalste halalcertificaten op te plakken. Hij mailde zijn klanten dat hij paardenvlees zou leveren ‘met de mooiste halalverklaring van heel Frankrijk’. “Ik wens je een goede week, koning van de paarden”, mailde een Franse handelspartner terug. Het was een lucratieve handel in het land waar veel moslims leven. Alleen al over de periode tussen 2006 en 2009 eiste het OM destijds 3,8 miljoen euro criminele winst van Fasen terug.

Die zaak was niet de eerste keer dat de ondernemer in opspraak raakte. Eerder dook zijn naam op in een onderzoek van justitie naar de Deventer Vleeshandel, die slachtafval verkocht als vlees voor menselijke consumptie. Fasen had toen al meerdere veroordelingen op zijn naam staan. Niet alleen voor overtreding van de vleeskeuringswet. Als twintiger liep hij volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws in België tegen de lamp toen hij drugs smokkelde met een privé- vliegtuigje.

Bekenden uit de vleessector schetsten eerder in deze krant het beeld van een sympathieke boef die goed zorgde voor zijn familie en personeel, maar al op jonge leeftijd meer werd aangetrokken door het snelle geld dan door lange dagen buffelen in de slagerij van zijn familie. Hij startte meerdere slagerijen en verwerkingsbedrijfjes, die vaak snel weer omvielen. Ondanks de zich opstapelende schulden bleef hij rondrijden in een dikke Mercedes. Schulden zouden hem er volgens Het Laatste Nieuws toe hebben gebracht van Marokko naar vliegveld Seppe te vliegen met een lading hasj.

De behandeling van de huidige strafzaak tegen Fasen en Windmeijer laat nog wel even op zich wachten, bleek gisteren in de rechtszaal. Fasen is namelijk nog altijd niet verhoord door de Nederlandse Voedselen Warenautoriteit (NVWA) of politie. “Het is dossier is dus nog niet compleet”, verklaarde zijn advocaat.

Getuigen De rechtbank stemde ermee in dat Fasen in Nederland een verklaring kan afleggen voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Aan de hand van die verklaring, wil de advocaat bepalen welke getuigen worden opgeroepen. “We willen mensen niet voor niets helemaal uit Frankrijk laten komen.” De zaak is daarom aangehouden. Fasen, die zelf niet bij de zitting aanwezig was, ontkent bij de fraude betrokken te zijn. “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”, zei hij eerder tegen deze krant.

In de paardenvleesaffaire werd vleeshandelaar Willy Selten uit Oss in april veroordeeld tot 2,5 jaar cel, omdat hij door facturen en pakbonnen te vervalsen tussen 2011 en 2013 minstens 336.000 kilo paardenvlees als duurder rundvlees verkocht. Het Openbaar Ministerie, dat 5 jaar had geëist, heeft tegen die straf hoger beroep aangetekend.