Nieuws Actueel

Vlemmix verkoopt z’n hele bezit, zelfs Soestdijk

Diede Hoekstra 19 november 2015

Johanvlemmixverkoopthelebezit

Hij is miljonair, heeft vijf huizen en acht auto’s, maar gelukkig is zanger, politicus en ondernemer Johan Vlemmix (56) niet. De nationale feestneus gooit het roer om: zijn hele bezit staat te koop. "Ik heb alles, maar eigenlijk niets", vertelt Vlemmix aan het AD.

Een paar maanden geleden nam Vlemmix een rigoureus besluit. Hij besluit zijn bezit in de verkoop te doen. Zijn huizen, vier garageboxen, auto’s en de rest van zijn bezit. Alles staat te koop. "Echte vrienden heb ik niet en ondanks al mijn bezit kom ik nergens thuis."

Mijn bestaan lijkt op dat van een zwerver, zegt de bekende Eindhovense ondernemer. "Hier staat een bed op zolder in een ander huis een bed in de werkkamer. Ik wil een nieuwe start maken. Eén huis, één auto, een nieuwe basis, en minder gekkigheid."

Vlemmix doet zijn verhaal in Paleis Soestdijk II. Een pand dat hij liet verbouwen tot een replica van het originele paleis. Een keurige witte blouse, bouwtekeningen op zijn bureau en tegen de muur enorme foto’s die deel uitmaken van de expositie Vulvarious. Kunstzinnig bewerkte foto’s van vagina’s. Een man van uitersten, Vlemmix in een notendop.

Foto: Hollandse Hoogte

De hunkering om aandacht heeft hem in een ijzeren greep. Elke keer op zoek naar de overtreffende trap om weer voor de camera’s te komen. "Voor een wereldrecord zat ik 25 uur onafgebroken in de achtbaan en kluunde ik 250 kilometer op schaatsen over straat. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit nee heb gezegd. Per jaar zit ik 100.000 kilometer in de auto. Soms stap ik om vier uur ’s ochtends in de auto voor één minuut op de radio. ADHD? Ik denk het wel. Misschien wel autistisch. Als ik daarover lees, herken ik wel dingen."

Replica Buiten Eindhoven is Vlemmix vooral bekend om zijn voorliefde voor het Koninklijk Huis. Het leidde tot ontmoetingen met Beatrix, een odelied voor Maxima en de replica van Paleis Soestdijk. “Ik verzamelde alles rond de Oranjes. Op mijn zolders en in garageboxen staan tienduizenden oranje-artikelen. Toen het verzamelen niet snel genoeg ging, begon ik verzamelingen van anderen op te kopen. Ik heb ruim duizend boeken, waarvan ik er niet een gelezen heb.”

Nog steeds wordt Vlemmix geregeld gebeld als er iets speelt rond het Koninklijk Huis. Nooit te flauw om zich zelf voor gek te zetten. “Op de dag dat de verloving van Willem Alexander en Maxima bekend werd gemaakt heb ik 17 televisieoptredens gedaan, 63 radio-interviews en ruim 600 telefoontjes beantwoord.”

Maar het is nooit genoeg. Publiciteit werkt voor Vlemmix als een vliegwiel voor de drang naar meer. “Ik werk van project naar project. Ooit bedacht ik een nieuwe geloofsgemeenschap en liet ik 5000 T-shirts drukken met de tekst ‘Geloof in jezelf’. Die liggen nog allemaal ingepakt op zolder. Ik had al iets nieuws voordat ik begonnen was.”

De oneindig voor dorpsgek versleten Vlemmix klinkt oprecht wanneer hij terugkijkt op zijn turbulente leven. Een leven dat tot de dag van vandaag vooral in het teken staat van zo veel mogelijk aandacht. Hij wil stoppen. Maar kan hij dat wel? Ook Vlemmix heeft zijn twijfels.

“Ik ben een junk, verslaafd aan publiciteit en altijd op zoek naar iets geks om in het nieuws te komen. Ik heb het bijgehouden, 670 optredens in televisieprogramma’s. 73 keer in RTL Boulevard, 106 keer in Shownieuws en acht keer in het NOS Journaal. Zelfs in China en Amerika ben ik op televisie geweest. En dan staan er op zolder ook nog drie dozen met krantenknipsels.”

Het is niet voor het eerst dat Vlemmix zijn leven wil omgooien. In 2006 kondigde hij al eens aan uit de publiciteit te stappen. “Maar het is alleen maar erger geworden. Tot voor kort had ik zes telefoons. Om tegelijk te bellen, te whatsappen en te facebooken. Als multitasking niet bestond, had ik het uitgevonden.”

De illusie dat het hem echt helemaal gaat lukken, heeft Vlemmix niet. “Ik ga het niet meer zelf opzoeken, maar ik ben wie ik ben. Als klein kind vond ik de aandacht al prachtig. Van mijn zesde tot mijn 18de ben ik misdienaar geweest. Ik heb nooit begrepen wat dat inhield, maar voelde me belangrijk.”

Als ondernemer kende de Eindhovenaar hoogte- en dieptepunten. “Ik verdiende mijn geld met vastgoed en de verkoop van auto’s, werd miljonair en raakte alles weer kwijt. Toch ben ik weer opgekrabbeld. Als zakenman ben ik best geslaagd, maar mijn privéleven is een toneelstuk met mij in de hoofdrol. Werk en aandacht gingen voor alles. Mijn vrouw verliet me. Nu snap ik dat wel maar, toen zag ik het niet.” Door alles te verkopen hoopt Vlemmix een nieuwe start te kunnen maken. “Ik heb drie kinderen en daarmee heb ik goed contact. Dat wil ik niet kwijt, maar dan moet het wel anders. Het gejaagde moet eraf. Daarom verkoop ik mijn huizen. Ik wil af van het gevoel om overal tegelijk te moeten zijn. Alles verkopen is voor mij de manier om een nieuwe start te maken. Voor het vastgoed is serieuze interesse. De rest verkoop ik vanaf december via een internetveiling.”

Clinton Ondanks alles wil Vlemmix van spijt niet spreken. “Wat heb je daaraan? Je kan het toch niet terugdraaien. En het heeft me ook veel gebracht.” Hij vertelt nog maar eens een mooie anekdote over een ontmoeting met Bill Clinton. “Ik deed me voor als een belangrijke politicus die een vredesvlag wilde overhandigen. En zo werd ik uitgenodigd op het kantoor van Clinton in New York. Wie kan dat zeggen?” Dat hij als dorpsgek, manisch en aandachtsgeil wordt weggezet, raakt Vlemmix niet echt. “Natuurlijk zijn de reacties op internet niet altijd leuk, maar ik kan daar wel mee leven. Dan sta ik ergens een kwartier op een podium te zingen en word ik alleen maar uitgelachen. Maar ik steek wel 1500 euro in mijn zak, wie is hier nou gek, denk ik dan. Er waren dagen dat ik 6000 euro verdiende met optredens. Genoeg artiesten met talent die het niet verdienen.”