Nieuws Actueel

Vliegen populairder en goedkoper

Lotte Grimberg 12 augustus 2014

Luchtvaart was in 2013 aanzienlijk goedkoper dan een jaar eerder, terwijl luchtvaartmaatschappijen meer passagiers en vracht vervoerden dan in 2012. Dat meldde de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA dinsdag.

VluchtenVolgens de nieuwste gegevens van de IATA lagen de kosten voor vliegreizen vorig jaar 7,4 procent lager dan in 2012. In totaal maakten ruim 3,1 miljard passagiers gebruik van de lagere prijzen, waarmee het personenvervoer via de lucht met ruim 5 procent groeide. Luchtvaartmaatschappijen vervoerden daarnaast via hun bijna 100.000 dagelijkse vluchten bijna 2 procent meer vracht dan een jaar eerder.

De Verenigde Staten vormden onveranderd de grootste luchtvaartmarkt ter wereld en de Amerikaanse maatschappijen Delta Air Lines en Southwest Airlines vervoerden de meeste mensen. China Southern Airlines was het enige niet-Amerikaanse bedrijf in de top 5, die verder werd gevormd door United Airlines en American Airlines.

Binnenlandse vluchtDe drukste internationale lijn was die tussen Hongkong en Taiwan (4,9 miljoen passagiers), gevolgd door Dublin-Londen en Jakarta-Singapore. Met 9,6 miljoen passagiers was de verbinding tussen Jeju en Seoul in Zuid-Korea de meest gebruikte binnenlandse vlucht.

Luchtvaart is volgens de IATA inmiddels goed voor 3,4 procent van de wereldeconomie. Daarbij zorgt de sector voor ruim 58 miljoen banen, terwijl meer dan een derde van alle internationaal verhandelde goederen via de lucht wordt vervoerd.