Nieuws Actueel

Vliegende start Blendle

Rik Nizet 28 april 2014

Hoewel Blendle pas maandag officieel begint, telt de nieuwe digitale kiosk al 20.000 gebruikers. Blendle biedt de gebruiker losse stukken uit Nederlandse kranten en tijdschriften aan die tegen betaling zijn te lezen op de computer, tablet of telefoon. Wat iTunes en Spotify voor muziek zijn, is Blendle voor geschreven artikelen. Een wereldprimeur, zegt een van de initiatiefnemers Alexander Klöpping.

Hij begon Blendle samen met Marten Blankesteijn uit persoonlijke frustratie. "Zoals we niet meer bereid zijn om een hele cd te kopen voor één nummer, zijn we ook niet meer bereid om een hele krant te kopen voor één artikel'', aldus Klöpping. De mannen zijn de afgelopen tijd bestookt met enthousiaste reacties. "Niet alleen van gebruikers, maar ook van uitgevers uit het buitenland die titels willen aanbieden. Vanuit het buitenland krijgen we misschien nog wel meer aandacht dan in Nederland.''

Uitgever bepaalt prijsMensen kunnen op de site gratis door een krant of tijdschrift bladeren en als ze een artikel willen lezen, betalen ze tussen de 10 en 25 cent. De uitgever bepaalt de prijs, legt Klöpping uit. "70 procent daarvan gaat naar de uitgever en 30 procent naar ons.'' Mocht het gekochte bericht tegenvallen, dan kun je je geld terugvragen. Volgens Klöpping is dat tot nu toe bij 3 procent van de stukken gebeurd.