Nieuws Actueel

Vliegramp Malaysia Airlines: Opgelost in het grote niets

Rik Nizet 9 maart 2014

Voordat de Boeing 777 van Malaysia Airlines zaterdag van de radarschermen verdween, heeft het vliegtuig mogelijk rechtsomkeert gemaakt. Radargegevens geven daar aanwijzingen voor, meldde de Maleisische luchtmacht zondag.Lees ook:Boeing 777 spoorloos verdwenenBoeing 777 zond geen noodsignaal uitBoeing 777 zeer betrouwbaar

"We hebben de radargegevens teruggekeken en beseften dat er een mogelijkheid bestaat dat het toestel op de route is teruggekeerd'', zei generaal Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht.

ZoekactiesHij liet ook weten dat de zoekacties zijn uitgebreid naar het westen; richting de Maleisische kust waar het vliegtuig vandaan kwam. Schepen en vliegtuigen zochten tot op heden meer naar het oosten. Op 150 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu zijn zaterdag olievlekken gezien, maar wrakstukken werden niet gevonden. Tientallen vliegtuigen en schepen zoeken naar sporen van de Boeing 777-200ER in de Zuid-Chinese Zee.

MysterieAls het toestel daadwerkelijk is omgekeerd dan maakt dat het mysterie van de verdwenen Boeing nog groter. De ervaren gezagvoerder van het toestel heeft geen melding gemaakt van een koerswijziging. Ook heeft hij geen problemen gemeld via de radio of een noodsignaal afgegeven. Het weer was goed op het moment dat het vliegtuig verdween.

Gestolen paspoortenEerder werd duidelijk dat enkele inzittenden waarschijnlijk aan boord zijn gekomen met gestolen paspoorten. Het is nog niet bekend wie die mensen waren.

Het vliegtuig was op weg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Aan boord waren 239 mensen, onder wie ruim 150 Chinezen en een 50-jarige Nederlandse vrouw.